Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

зрѐя

 

Тълковен речник

зрееш, мин. св. зрях, мин. прич. зрял, несв.
1. Съзрявам, добивам зрелост.
2. За плод или зеленчук – добивам вид и вкус за консумиране.
3. Прен. За мисъл, план, творческо произведение – оформям се, добивам завършен вид.
4. Прен. За събитие – подготвям се. Борбата зрее.
5. За приготвени хранителни продукти – добивам качества и вкус. Виното зрее. Сиренето зрее.

Синонимен речник

(гл.) узрявам, назрявам, цъфтя
(гл.) напредвам, развивам се, оформявам се, създавам се

Българо-Английски речник

1. ripen, grow ripe
2. mature

Подробна информация от Wikipedia

Зея - Зѐя е голяма река в Азиатската част на Русия, Далечния Изток, Амурска област, ляв приток на Амур. Дължината ѝ е 1242 km, която ѝ отрежда 31-во място по дължина сред реките на Русия.
Зрял ренесанс - В историята на изкуството, под Зрял ренесанс (наричан още Висок ренесанс и Развит ренесанс) се разбира периода на апогей на визуалните изкуства по времето на Италианския ренесанс.
Зрение - Зрение e способността на живите същества да възприемат информация за околния свят като улавят и анализират светлинните лъчи, които достигат до специални предназанчени за целта органи – очи.
Зреене на РНК - Зреене или преработка (processing) е термин от молекулярната биология. Зреенето представлява процесът на химично преобразуване на първичният транскрипт (преРНК или хетерогенна ядрената РНК – хяРНК) до зряла РНК.
Зея (град) - Зея (на руски: Зея) е град в Амурска област, Русия. Разположен е на река Зея, 530 km северно от Благовешченск.
Зренянин - Зренянин (на сръбски: Зрењанин или Zrenjanin; на унгарски: Nagybecskerek; на румънски: Becicherecu Mare) е град в Сърбия, Автономна област Войводина, административен център на Среднобанатски окръг и едноименната община Град Зренянин.
Зрялост - Зрялост (дублет със зрелост) е психологически термин използван, за да обозначи, че даден човек отговаря на обстоятелствата или средата по подходящ и адаптивен начин.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.