Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

здра̀вен

 

Тълковен речник

здравна, здравно, мн. здравни, прил.
1. Който се отнася до здравето. Здравни грижи.
2. За институция, заведение – който е предназначен за грижи за здравето. Здравно заведение. Здравна служба.
• Здравен работник. Лице с медицинско образование.

Българо-Английски речник

health (attr.)
здравната служба, здравните власти the health service
ЗДРАВЕН център a health centre
ЗДРАВЕН пункт a first-aid centre
ЗДРАВЕН работник a medical worker
здравна лектория lectures on public health
ЗДРАВЕН участък a public health sector
здравни закони sanitary laws
здравна осигуровка a health insurance

Подробна информация от Wikipedia

Здраве - Здравето е ниво на функционалност при живите организми. То е състояние – хомеостаза, при което организмът е уравновесен, т.е.
Здравеопазване - Здравеопазването е защита и опазване на човешкото здраве чрез превенция, диагностициране, терапия на заболявания и травми както и други физически и ментални увреждания при хората.
Здравеопазване в България - Здравеопазването в България е смесено – държавно и частно, като системата на държавното здравеопазване и отчасти частното функционира чрез месечни "осигурителни вноски", които имат смисъла да заплащат услугите в здравната сфера.
Здравец - Здравец (Geranium) е род растения, състоящ се от 422 вида едногодишни, двугодишни и целогодишни растения, които виреят в умерения пояс и в планините на тропиците, но най-вече в източното Средиземноморие.
Здравей, България - Здравей, България е сутрешно телевизионно предаване по NOVA, което започва излъчване на 28 октомври 2000 година, чийто първи водещ е Милен Цветков.
Здравна психология на работното място - Здравна психология на работното място, ЗПРМ (на английски: occupational health psychology, OHP) възниква от две разклонения на приложните дисциплини в психологията – здравната психология от една страна, и от друга – индустриалната и организационна психология, и безопасност и здраве на работното място .
Здравно осигуряване - Здравното осигуряване като част от общественото осигуряване покрива осигурителните рискове от заболяване и трудова злополука.
Здравец (област Пловдив) - Здравец е село в Южна България. То се намира в община Лъки, област Пловдив.
Здравец (област Варна) - Здравец е село в Североизточна България. То се намира в община Аврен, област Варна и е на около 10 км от село Аврен.
Здравец (област Търговище) - Здравец е село в Североизточна България. То се намира в община Търговище, област Търговище.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.