Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

жрѐбий

 

Тълковен речник

жребият, жребия, мн. жребии, (два) жребия, м.
1. Условен знак за хвърляне или изтегляне измежду много други еднакви с него при спор, при разпределяне на нещо, за някакво право или задължение; този начин за разпределяне на нещо или избиране на някого. За двете крила на къщата хвърляхме жребий. Наградите се разпределят чрез жребий.
2. Прен. Само ед. Съдба, участ. Жесток жребий.

Библейско тълкуване: Евреите, както и други древни народи често хвърлят жребий, като се надяват, когато правят позив към Бога, че чрез тях той праведно ще реши съмнителните случаи - Пс. 22:18; Пр. 16:33, 18:18. С жребий често си служат и по Божие повеление. Чрез жребий разделят обещаната земя между дванадесетте племена и тези части се наричат "дялове на наследството" - Чис. 26:55,56; Пс. 125:3; Д.А. 13:19. Отпущаемият козел се избира с жребие и по същия начин се определя и реда на службата на свещениците - Лев. 16:8; 1Лет. 24:5, 25:8. Така откриват Ахан, Йонатан и Йона - И.Н. 7:14; 1Цар. 14:41,42; Й-а 1:7, а Матей е определен за апостол вместо Юда - Д.А. 1:26. Обикновеният начин за хвърляне на жребий е чрез камъни, един или повече от които набелязани. След това всичките заедно разбъркват в урна, в пазухата или в полата преди да хвърлят жребието - Пр. 16:33; Йн. 19:24. Виж Пурим.

Синонимен речник

(същ.) съдба, орис, участ, предопределение, щастие, шанс
(същ.) жребие

Българо-Английски речник

1. (съдба) fate, lot, destiny
2. lot
жребият падна на него the lot fell upon him
жребият е хвърлен the die is cast

Подробна информация от Wikipediathumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.