Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

жѐня

 

Тълковен речник

жениш, мин. св. жених и жених, мин. прич. женил и женил, несв.; кого. Правя някой да встъпи в брак – карам го или давам съгласие (за родител и под. ), съдействам; извършвам церемонията около брака. Баща и иска да я жени. Женя брат си.
• същ. женене, ср.

Синонимен речник

(гл.) оженвам, омъжвам, венчавам, бракосъчетавам
(гл.) свързвам по две, съединявам, съчетавам, комбинирам, чифтосвам, съешавам

Българо-Английски речник

marry, wed, give in marriage; unite/join in marriage
ЖЕНЯ дъщеря си marry/wed o.'s daughter (to s.o.); give o.'s daughter in marriage
ЖЕНЯ ce marry (за ), get married (to), take (s.o.) to wife, книж. wed (за s.o.)
юр. contract a marriage, enter the conjugal/matrimonial state
не се ЖЕНЯ remain single
ЖЕНЯ се за пари marry money/a fortune
ЖЕНЯт се помежду си they intermarry
ЖЕНЯ се за жена с по-ниско обществено положение marry beneath one

Подробна информация от Wikipedia

Желязо - Желязото е химичен елемент, метал, с атомен номер 26 и символ Fe (на латински: ferrum). Той е част от група 8 и период 4 на периодичната система, поради което се класифицира като преходен метал.
Желязна епоха - Желязната епоха е исторически период, характеризиращ се с широкото използване на желязо за изработването на инструменти и оръжия.
Женева - За кантона със същото име вижте Женева (кантон).Женѐва е град в Югозападна Швейцария и е главен административен център на едноименния кантон Женева.
Женени с деца - „Женени с деца“ (на английски: Married… with Children) е американски ситком за едно мързеливо семейство (Бънди), което живее в Чикаго.
Жена - Жената е човек от женски пол, за разлика от индивидите от мъжки пол – мъже. Думата „жена“ обикновено се използва за възрастни, зрели хора, а за децата и подрастващите най-често се използва думата „момиче“.
Женска полова система - Женската полова система (на латински: Systema genitalis feminina) е съвкупност от анатомични полови органи при животните и човека.
Женско първенство на България по футбол - Женското първенство на България по футбол е футболен турнир за определяне на шампиона на страната. Участие взимат всички официално регистрирани женски футболни отбори в България.
Женска еякулация - Женската еякулация е позната още като „женско изпразване“ или „скуърт“ (на английски: squirt – „пръскане“).
Женско обучение в STEM - Образование на жените в STEM включва детско и женско представителство в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (английска абревиатура STEM).
Жената-чудо (филм) - „Жената чудо“ (на английски: Wonder Woman) е американски фентъзи филм от 2017 г. за едноименния персонаж на ДиСи Комикс.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.