Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

желя̀зо

 

Тълковен речник

мн. железа, ср.
1. Само ед. Химически елемент – ковък и пластичен метал със сребристобял цвят, от който се получават чугун и стомана.
2. Къс или изделие от този метал. Железен прът. Обкован с желязо.
3. Разг. Всеки метал, подобен на този метал (не пластмаса и дърво). В тази кола е вложено много желязо.
• Старо желязо. Предмети или части, парчета от желязо, предназначени за претопяване.

Библейско тълкуване: Желязото е известно на първите хора - Бит. 4:22. Мойсей също споменава за него. Той прави сравнение между робството на израилтяните в Египет и желязна пещ, или пещ за топене на желязо, и споменава за железни руди в Ханаан - Вт. 3:11, 4:20, 8:9. Много различни сечива и инструменти са правени в древни дни от желязо. Големи количества желязо са приготвени за направата на храма - 1Лет. 29:2,7. "Желязо" се употребява преносно за да означи и поясни робството, силата, упорството, великодушието и страданията - Вт. 28:48; Йов 40:18; Ис. 48:4; Ер. 1:18; Ез. 22:18, 20гл.; Дан. 2:33. "Желязо остри желязо, и човек остри лицето на приятеля си" - Пр. 27:17, говори премъдрия Соломон; а това ще рече, че когато сме пред лицето на приятел ние имаме повече увереност и упование. Господ плаши непризнателните и вероломните, че ще направи небето от мед и земята от желязо, т. е. че ще направи земята пуста и ще пресуши дъждовете. Железните колесници са колесници въоръжени с железни копия и коси. Виж. Колесници.

Синонимен речник

(същ.) стомана, чугун

Българо-Английски речник

iron
събир. iron(work)
парче ЖЕЛЯЗО a piece of iron, (пръчка) an iron bar
обшит с ЖЕЛЯЗО iron-clad
съдържащ ЖЕЛЯЗО ferriferous. ferruginous
валцово ЖЕЛЯЗО rolled iron
ЖЕЛЯЗО на пръчки bar-/strip iron
ЖЕЛЯЗО на листа iron plate. sheet iron
квадратно ЖЕЛЯЗО square bar
кръгло ЖЕЛЯЗО round iron
бетонно ЖЕЛЯЗО bar iron, reinforcing bars
плоско ЖЕЛЯЗО strip/flat iron
профилно ЖЕЛЯЗО iron sections
старо ЖЕЛЯЗО scrap iron
ъглово ЖЕЛЯЗО angle iron
лято ЖЕЛЯЗО cast iron
ковано ЖЕЛЯЗО wrought iron, hammered ironwork; toreutics
ЖЕЛЯЗОто се кове, докато е горещо strike while the iron is hot, make hay while the sun shines

Подробна информация от Wikipedia

Желязо - Желязото е химичен елемент, метал, с атомен номер 26 и символ Fe (на латински: ferrum). Той е част от група 8 и период 4 на периодичната система, поради което се класифицира като преходен метал.
Желязово - Желязово е село в Югоизточна България. То се намира в община Камено, област Бургас.
Желязо-манганови конкреции - Желязо-манганови конкреции (ЖМК)Окисните Fe-Mn образувания имат широко разпространение на океанското дъно.
Желязова Воля - Желязо̀ва Воля (на полски: Żelazowa Wola) е село в Мазовското войводство, източноцентрална Полша. Лежи на река Утрата, около 46 km западно от столицата Варшава и на 2 km североизточно от Сохачев.
Диаграма на състоянието Fe-C - Диаграмата на състояние (или диаграмата на фазово равновесие) на системата желязо-въглерод е графично изображение на фазовото състояние на желязо-въглеродните сплави в зависимост от химичния им състав и температурата.
Желязна епоха - Желязната епоха е исторически период, характеризиращ се с широкото използване на желязо за изработването на инструменти и оръжия.
Железопътна линия 3 (България) - Главна железопътна линия № 3 Илиянци (София) – Варна от Националната железопътна мрежа на България е в по-голямата си част единична железопътна линия (с изключение на участъка Тулово – Дъбово и няколко междугария между Карнобат и Синдел), електрифицирана и с нормално междурелсие (1435 mm).
Железопътен транспорт в България - Железопътният транспорт в България отбелязва началото си преди Освобождението с построяването на първата железопътна линия Русе – Варна през 1866 г.
Железопътна линия 1 (България) - Главна железопътна линия № 1 Калотина – Свиленград от Националната железопътна мрежа на България е двойна (с изключение на участъците Калотина – Волуяк, Крумово – Катуница и Поповица – Свиленград), електрифицирана (без отклонението към гръцката граница след Свиленград) с нормално междурелсие (1435 mm).
Железопътна линия 4 (България) - Главна железопътна линия № 4 Русе – Подкова от Националната железопътна мрежа на България е единична (с изключение на участъците Дъбово – Тулово и Михайлово – Стара Загора), електрифицирана (от Русе до Димитровград) с нормално междурелсие (1435 mm).
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.