Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

държа̀ва

 

Тълковен речник

мн. държави, ж. Политическа форма за организиране на обществото, начело с органи за осъществяване на всички власти – изпълнителна, законодателна, съдебна, както и територията, върху която се разпростира тази организация; страна.
• прил. държавен, държавна, държавно, мн. държавни. Държавен глава.

Синонимен речник

(същ.) народ, нация, страна

Българо-Английски речник

state, body politic
(страна) country, nation
капиталистическа ДЪРЖАВА a capitalist state
народнодемократическа ДЪРЖАВА a people's democracy
независима ДЪРЖАВА a sovereign state, sovereignty
ДЪРЖАВА-членка/-участничка (в организация и др.) a member state/nation
границите на българската ДЪРЖАВА бяха запазени the frontiers of Bulgaria were preserved

Подробна информация от Wikipedia

Държава - Държава (или разговорно, но ограничено по обхват, страна) е политически организирана общност, заемаща дадена територия, имаща правителство (система за управление) и притежаваща вътрешен и външен суверенитет.
Държавата (Платон) - „Държавата“ (380 г. пр.н.е, на гръцки: Πολιτεία, Политея), от Платон, е сократически диалог за природата на реда и справедливостта, и характера на праведния град-държава и на праведния човек.
Държава Виетнам - Държавата Виетнам (на виетнамски: Quốc gia Việt Nam) е държава, която претендира за властта над целия Виетнам по време на Първата Индокитайска война, въпреки че част от нейната територия всъщност е контролирана от комунистическия Виет Мин.
Държава (село) - Държава е село в Южна България. То се намира в община Чирпан, област Стара Загора.
Държава на Само - Държавата на Само е краткотрайно ранносредновековно протодържавно обединение, съществувало от 623–626 до 658–661 г.
Държава на Тевтонския орден - Тевтонският Орденстат, Тевтонска Прусия е военно-монашеска теократична държава, образувана в Прибалтика в резултат от кръстоносните завоевания на Тевтонския орден.
Държава членка на Европейския съюз - Страна членка на Европейския съюз е държава, която е страна по договореностите на ЕС и следователно тя е субект на привилегии и задължения в своето европейско членство.
Държава на всеобщото благоденствие - Държава на всеобщото благоденствие (на английски: Welfare state) е социално-икономическа концепция, според която държавата играе ключова роля в защитата и развитието на икономическото и социално благополучие на своите граждани.
Държавата (Зенон) - „Държавата“ (на старогръцки: Πολιτεία) е творба, написана от древногръцкия философ Зенон от Китион, основател на стоицизма в началото на 3 век пр.н.е.
Израел - Държавата Израел (на иврит: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל) е съвременна частично призната държава в Близкия изток, югоизточната част на Средиземно море.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.