Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

дирѐкция

 

Тълковен речник

мн. дирекции, ж.
1. Висш административен орган, ръководен от директор, за управление на учреждение или сектор в обществения живот. Дирекция на полицията.
2. Сградата, в която се намира управлението на учреждение, учебно заведение и др. В дирекцията няма никого.
• прил. дирекционен, дирекционна, дирекционно, мн. дирекционни.

Синонимен речник

(същ.) ръководство, управление, управляване, управа
(същ.) отдел, служба, секция

Българо-Английски речник

board (of) directors, management, administration
(канцелария) director's/manager's office
(отдел в министерство) department, office

Подробна информация от Wikipedia

Дирекция за национален строителен контрол - Дирекцията за национален строителен контрол (съкратено ДНСК) е учреждение на изпълнителната власт в България, второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
Дирекция „Държавен военноисторически архив“ - Дирекция „Държавен военноисторически архив“ е дирекция в Държавна агенция „Архиви“, която осъществява издирване, комплектуване, регистриране, обработване, отчитане, съхраняване, опазване и предоставяне за използване и публикуване на документи на Министерството на отбраната, Българската армия и на структурите на подчинение на министъра на отбраната, както и документалното наследство на значими личности, свързани с тях.
Дирекция „Въздушни съобщения“ - Дирекция „Въздушни съобщения“ е държавна организация в България, която е единствен граждански авиопревозвач в страната в периода от декември 1946 до август 1949 година.
Дирекция на музеите (Копривщица) - Началото на модерното музейно дело в Копривщица е поставено със създаването на Дирекцията на музеите през 1956 г.
Дирекция на полицията - Дирекцията на полицията е създадена през 1925 г. по „Закона за администрацията и полицията“. Обединява действащите към Министерството на вътрешните работи и народното здраве „Полицейско-административно отделение“ (създадено през 1879) и „Отделението за обществената безопасност“ (създадено през 1906).
Дирекция на обществената обнова - Дирекцията на обществената обнова е държавна институция в България, създадена след Деветнадесетомайския преврат през 1934 година.
Дирекция за гражданска мобилизация - Дирекцията за гражданска мобилизация е държавна институция в България, функционирала от 1939 до 1945 година, по време на Втората световна война.
Дирекция на правосъдието на Източна Румелия - Дирекцията на правосъдието е създадена през 1879 г. по силата на Органическия устав на Източна Румелия.
Дирекция на вътрешните работи на Източна Румелия - Дирекцията на вътрешните работи е държавна институция в Източна Румелия, една от дирекциите, съставляващи правителството на областта.
Национален статистически институт (България) - Националният статистически институт на Република България (съкратено НСИ) се занимава с набиране, обработване и предоставяне на точна информация за цялостното социално и икономическо състояние и развитие на България.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.