Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

димер

 

Тълковен речник

1. В електротехниката dimmer.
Регулатор на напрежение - потенциометър. Ключ за регулиране силата на осветлението.

2. В медицината D-dimer. Съставка на кръвта, която е вид ФДП (FDP – fibrin/fibrinogen degradation products) образувана в резултат на фибринолиза.

3. В химията Диме́р (от др.гр. δι- — «две» и μέρος — «части») — сложна молекула, съставена от две части от по-прости молекули, наречени мономери на молекулата.

Етимологичен речник

(англ. dimmer от dim – намалявам, гасна, затъмнявам и пр.)

Българо-Английски речник

dimmer

Подробна информация от Wikipedia

Диференциалнотокова защита - Диференциалнотоковата защита (ДТЗ), защѝтен прекъсвач или прекъсвач за остатъчен ток (на английски: residual current device, RCD) е електрически апарат, който се поставя в електрическите табла на апартаментите и сградите.
Дитер Болен - Дитер Гюнтер Болен (на немски: Dieter Günter Bohlen) е германски музикант, продуцент, текстописец и композитор, роден в Берне, Долна Саксония на 7 февруари 1954 г.
Диференциално уравнение - Диференциалните уравнения са математически уравнения, които свързват стойностите на търсена неизвестна функция и тези на нейните производни от различен ред.
Диференциал (техника) - Диференциалът е механично устройство, което свързва три вала и прехвърля въртящ момент и въртеливо движение между тях.
Димен леопард - Димният леопард (Neofelis nebulosa), известен още като опушен леопард, е хищник от семейство Котки със средни размери разпространен в джунглите на Югоизточна Азия и приспособен за живот изключително по дърветата.
Дитер Велерсхоф - Дитер Велерсхоф (на немски: Dieter Wellershoff) е германски писател, автор на романи, разкази, есета, стихотворения и сценарии.
Диференциална геометрия - Диференциалната геометрия е дял от геометрията, в който геометричните обекти се изучават с методите на математическия анализ, преди всичко диференциалното смятане и теорията на диференциалните уравнения, на което се дължи името.
Дивергенти - „Дивергенти“ е дебютната книга на американската писателка Вероника Рот, която е публикувана от „HarperCollins Children's Books“ през 2011 г.
Дитер Борст - Дитер Борст (на немски: Dieter Borst, р. 12 май 1950 г., Шрамберг) е германски художник и скулптор.
Диверсия - Диверсията (на латински: diversio – „отклонение, отвличане от“) са скрити и потайни, но внимателно подготвени специални мероприятия на диверсионно-разузнавателни групи или агенти по саботажа – диверсанти за изключване от строя на най-важните обекти или елементи от него чрез взривяване, палеж, наводнение, както и използването на други средства за разрушение и унищожение, които не са пряко свързани с налични военни действия (бой), но с които се постигат определени желани от водещата диверсионна по...»
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.