дива̀н

 

Тълковен речник

мн. дивани, (два) дивана, м.
1. Тапицирано канапе с облегалка.
2. Истор. Съвещателен орган в Османската империя и стаята, в която е заседавал.
• Стоя диван чапраз (на някого). Показвам готовността си да услужвам, поставям се на разположение.

Синонимен речник

(същ.) канапе, софа, кушетка

Българо-Английски речник

couch, sofa, ottoman, divan
стоя ДИВАН чапраз stand demurely; dance attendance on

Подробна информация от Wikipedia

Диван - Диван (на персийски: دیوان) означава:
Диван (учреждение) - Диванът (на персийски: دیوان) е висш законодателен, изпълнителен и съвещателен орган в ислямски страни, както и титла на ръководителя на такъв орган.
Диван (мебел) - Дива̀нът (също диванче, канапѐ, канапѐнце, кушѐтка, со̀фа) е вид мека мебел, предназначена за сядане и отдих.
Дивания - Диванѝя (на арабски: الديوانية), известен също като Диуания е град, административен център на област Кадисия, Ирак.
Диван (литература) - Диванът (от персийското dīvān, на английски – Deewan или Divan) в класическата литература на Близкия и Средния Изток е сборник от поеми на един поет.
Диван на абхазките царе - „Диван на абхазките царе“ (на грузински აფხაზთა მეფეთა დივანი) е кратък документ, съставен на грузински в края на 10 век или началото на 11 век.
Бедреница - Бедреницата (Saxifraga stolonifera) е вид покритосеменни растения от семейство Каменоломкови (Saxifragaceae).
Дишане - Дишането е процес, при който живите същества поемат кислород и с участието на вода се разрушават органични вещества, при което се освобождава включената в тях химическа енергия, като се отделят вода и въглероден диоксид.
Димана - Димитричка Костова, по-известна като Димана, е българска поп-фолк певица. Изпълнител в каталога на „Пайнер мюзик“ от 2006 г.
Диана Експрес - Диана Експрес е българска рок група, създадена от Митко Щерев през 1974 г. в град Ямбол. В периода 1974 – 1984 г.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.