Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

детѐктор

 

Тълковен речник

мн. детектори, (два) детектора, м.
1. Уред за откриване или регистриране на нещо. Детектор на лъжата.
2. Спец. В радиотехниката – устройство за преобразуване на високите честоти в ниски.
• прил. детекторен, детекторна, детекторно, мн. детекторни. Детекторен радиоприемник.

Българо-Английски речник

1. тех. detector, spark indicator
2. рад. crystal set/receiver

Подробна информация от Wikipedia

Детектор - Детектор може да се отнася до:
Детектор (радиотехника) - Детектор или демодулатор (на френски: demodulateur) е възел в радиоелектронната апаратура, разработен по специална електронна схема.
Детекторен радиоприемник - Детекторният радиоприемник е най-простата конструкция на радиоприемник, при който липсва високочестотен и нискочестотен усилвател.
Детектор на елементарни частици - Детектор на елементарни частици, също детектор на йонизиращо излъчване, е устройство, използвано в експерименталната физика на елементарните частици и предназначено за откриване и измерване на параметрите на елементарните частици с висока енергия като космическите лъчи или частици, родени при ядрен разпад или в ускорителите.
Детектор на зъбна плака - Детекторът на зъбна плака е електронно устройство, използвано в денталната медицина за откриване и визуализиране на зъбна плака.
Полиграф - Полигра́ф (от гръцки: πολύ – „много“ и γράφω – „пиша“; познат още като „детектор на лъжата“) е техническо средство, използвано за инструментално психофизиологическо изследване и синхронна регистрация на параметрите на дишане, сърдечно-съдовата дейност, електрическото съпротивление на кожата, а също и на други физиологични параметри с последващо представяне на резултатите от изменението на тези параметри в аналогов или цифров вид, предназначен за оценка на истинността на съобщената от изследвания...»
Детето риболовец - "Детето риболовец" (на китайски: 渔童) е китайски анимационен филм от 1959 година, създаден от "Шанхай Анимейшън Филм Студио".
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.