Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

да̀ма

 

Тълковен речник

, мн. дами, ж.1. Интелигентна, представителна или добре облечена жена. Светска дама.2. Госпожа, жена. Моля всички дами да седнат.3. Жена, която танцува с някого. След танца изпрати дамата си до мястото и.4. Карта за игра с изображение на жена; мома. Дама купа.5. Шахматна фигура, която има най-големи възможности за движение по игралното поле; царица

Българо-Английски речник

1. lady
(партньорка при танц) partner
(карта) queen
ДАМА, останала без кавалер (на бал) wallflower
важна ДАМА разг. dowager
2. (игра) draughts
(детска) hopscotch

Подробна информация от Wikipedia

Дама - Дама може да се отнася за:
Дамаск - Дамаск (на арабски: دمشق) е столицата на Сирия, център на едноименната столична област Дамаск. Той е най-старата съществуваща столица в света.
Дама Пика (опера) - Дама Пика (на руски: Пиковая дама) е опера на Пьотър Илич Чайковски, оп. 68, в 3 действия (7 картини) по либрето на брата на композитора, Модест Илич Чайковски.
Дама (игра) - Дама е игра, която се играе от двама играчи с пулове, като всеки от тях избира в началото свой цвят (единият играе с пулове в светъл цвят, а другият – в тъмен).
Дамаскин - Дамаскините са летописни преписки към църковно-богослужебни книги.
Дамата с камелиите - „Дамата с камелиите“ (на френски: La Dame aux camélias) е роман на Александър Дюма-син, публикуван за първи път през 1848 г.
Дамаский - Дамаский (на старогръцки: Δαμάσκιος, Damaskios, на латински: Damascius, * ок. 462 в Дамаск, † сл. 538) е значим късноантичен философ (неоплатоник).
Дамани - Даманите (на латински: Hyracoidea) са разред бозайници от инфраклас Плацентни. Това са малки до средни по размер растителноядни животни с тегло между 1,5 и 5 kg.
Дамата изчезва - „Дамата изчезва“ (на английски: The Lady Vanishes) е британски игрален филм от 1938 година, трилър, режисиран от Алфред Хичкок по сценарий, адаптиран от Сидни Гилиат и Франк Лондър по романа на Етел Лина Уайт „Колелото се върти“ (1936).
Дамата с хермелина - Дамата с хермелина (на италиански: Dama con l'ermellino) е картина, нарисувана с маслени бои върху дърво в края на 15 век от Леонардо да Винчи.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.