Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

гу̀гла

 

Тълковен речник

мн. гугли, ж.
1. Островърха качулка на връхна дреха.
2. Островърх мъжки калпак с косъма навън. Овчарска гугла.

Синонимен речник

(същ.) качулка

Българо-Английски речник

hood

Подробна информация от Wikipedia

ГУЛАГ - ГУЛАГ или Главно управление на наказателните лагери (на руски: ГУЛаг, произнасяне, акроним на Главное управление лагерей и мест заключе́ния) е управление към НКВД и държавен орган в Съветския съюз, отговорен за администрацията на системата от основни съветски работнически лагери за изправителен труд (ИТЛ) от 30-те до 50-те години на 20 век.
Гулаш - Гулашът е ястие, произлизащо от унгарската кухня, и е приготвяно от говеждо месо, лук, червени чушки и червен пипер.
Гусла - Гуслата е музикален инструмент от групата на струнните инструменти. Тя е с една струна, на която се свири с лък.
Гусла (село) - Гусла е село в Североизточна България. То се намира в община Каолиново, област Шумен.
Гусла (хор) - Хор „Гусла“ е български мъжки хор, основан през 1924 г. по идея на Добри Христов в София. Основатели са Цветан Николов, Васил Стамболджиев, Добри Хаджиянков, Сотир Спанчев, Георги Рафаилов, Христо Кулелиев, Стоян Хаджибонев.
Гуслар - Гуслар е село в Североизточна България. То се намира в община Тервел, област Добрич.
Гусла (Иван Вазов) - „Гусла“ е стихосбирка на Иван Вазов, излязла през 1881 г. В тази стихосбирка са включени част от произведенията, които по-късно Вазов ще обедини в „Епопея на забравените“.
Гунлауг Змийския език - Гунлауг Ормстунга, наречен Змийския език (на исландски Gunnlaugr Ormstunga) е исландски скалд, чийто живот е описан в Сага за Гунлауг Змийския език.
Гулас Драскос - Гулас Драскос (на гръцки: Γούλας Δράσκος) е гръцки революционер, участник в Гръцката война за независимост.
Гусла (Проспер Мериме) - „Гусла“ (на френски: La Guzla, ou Choix de poesies illyriques, recueillies dans la Dalmatie, la Bosnie, La Croatie et l'Hertzegowine) е стихосбирка от 1827 година, литературна мистификация на френския поет Проспер Мериме.Книгата, издадена анонимно, е представена като сборник от преведени фолклорни балади от „Далмация, Босна, Хърватия и Херцеговина“, допълнени с коментари на преводача.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.