Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

гнѝя

 

Тълковен речник

гниеш, мин. св. гних, мин. прич. гнил, несв.
1. За органично вещество – разрушавам се, разлагам се от продължително стоене и влага.
2. Прен. Живея в тежки, лоши условия, които постепенно ме погубват. Ще гниеш по затворите.
• същ. гниене, ср. Процес на гниене. Предпазвам от гниене.

Синонимен речник

(гл.) загнивам, разлагам се, прогнивам, разкапвам се, изгнивам, разплувам се, сплувам се, нагнивам, угнивам, разпадам се, скапвам, развалям се, скапвам се, мухлясвам, тлея
(гл.) залинявам, причинявам гниене
(гл.) развалям, заразявам, разлагам

Българо-Английски речник

rot, decay, putrefy, became putrid, corrupt, fester
(за кости) moulder
прeн. rot
ГНИЯ в затвора rot/languish in prison
ГНИЯ в гроба moulder in o.'s grave

Подробна информация от Wikipedia

Гниляне (Косово) - Гниляне или Гиляни (срещат се и формите повлияни от албански Гиляне и Геляни, на албански: Gjilani или Gjilan; на сръбски: Гњилане или Gnjilane) е град в източната част на Косово.
Гняв (филм) - „Гняв“ (на английски: The Grudge) е американски римейк на японския хорор филм Ju-on: The Grudge. Филмът е първата част от американската поредица филми на ужасите Гняв.
Гняв - Гневът е една от 8-те основни емоции. Смята се за един от седемте смъртни гряха в християнската религия и е обратното на смирение, което се счита за висша добродетел от същата религия.
Гниляне (квартал) - Гниляне, с предишно име Църква, е квартал на град Нови Искър в столичната област София. Той е бивше село, присъединено като квартал към град Нови Искър.
Гняздово - Гняздово е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.
Гнили и джобни райони - В историята на Великобритания терминът „гнил район“ (на английски: Rotten borough) се отнася до толкова малък избирателен район, че само 1 човек ефективно контролира избора на член на парламента.
Гнилеж - Гнилеж (на македонска литературна норма: Гнилеш, до 2014 година Гнилеж) е село в южната част на Северна Македония, община Новаци.
Гниляне (община) - Община Гниляне (на албански: Komuna e Gjilanit; на сръбски: Општина Гњилане или Opština Gnjilane) е разположена в източната част на Косово, в района на Косовското Поморавие.
Геният Барт - Геният Барт (на английски: Bart the Genius) е вторият епизод от първия сезон на американския анимационен сериал Семейство Симпсън, за първи път излъчен на 14 януари 1990 г.
Гниене - Гниенето, наричано още декомпозиция или разваляне на тъканите на мъртви растения, животни и друга органична маса, е биологичен какскадообразен процес при съдействието на микроорганизми за биохимично преобразуване на сложни органични молекули и субстанции в по-прости и лесно усвоими вещества, необходими за нов растителен и животински растеж и развитие.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.