глиом

 

Тълковен речник

мед. Общ термин за тумори на централната нервна система, произхождащи от клетките на невроглията.

Българо-Английски речник

glioma

Подробна информация от Wikipedia

Гломерула - Гломерулата е кълбо от артериални капиляри в бъбрека. Обвити са от Бауманова капсула. Функцията на гломерулата е филтрация на кръвта.
Гломеративен падеж - Гломеративен падеж е термин употребяван от някои български диалектолози за обозначаване на сборен обектен падеж, който изключва дателния, който според тях представя по-точно падежът, противопоставящ се на именителния и дателния в тричленни падежни системи, като българския език.
Глисмут - Глисмут (на немски: Glismut, Glismouda, * 866; † 26 април 924) е вероятно извънбрачна дъщеря на император Арнулф Каринтийски.
Индекс на гломерулна филтрация - Гломерулна филтрация (ГФ) е обемът на течности филтрирани от бъбречните гломерулни капиляри в Баумановата капсула за единица време.
Бауманова капсула - Баумановата капсула (на латински: capsula glomeruli), също гломерулна капсула е чашкообразна ципеста торбичка в началото на каналчестата част на нефроните в бъбреците на бозайниците, където се извършва първата филтрационна фаза на пречиствателния процес на кръвта в хода на формирането на урината.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.