гла̀ден

 

Тълковен речник

гладна, гладно, мн. гладни, прил.
1. Който усеща глад (в 1 знач. ). Гладен съм, искам да хапна нещо.
2. Който гладува, не си дояжда.
3. Който изразява глад или е предизвикан от глад. Гладен поглед. Гладна смърт.
4. Разг. Който води до глад, причинява глад. Гладна година.
• Гладен и жаден. Разг. Лишен от най-необходимото за препитаване.
• Гладна стачка. Доброволно гладуване като форма на обществен протест. Обявявам гладна стачка.

Синонимен речник

(прил.) недохранен, недоял си, жаден
(прил.) ненаситен, алчен, лаком, неутолим

Българо-Английски речник

1. hungry, starving
ГЛАДЕН като вълк hungry as a hunter/as a wolf, ravenous
ГЛАДЕН съм be/feel hungry
държа някого ГЛАДЕН starve s.o.
гладна година a year of famine/scarcity
библ. a lean year
обявявам гладна стачка go on a hunger strike
гладно гърло a hungry mouth
на гладно сърце on an empty stomach
ходя ГЛАДЕН go hungry
гладна смърт death by hunger/from starvation
2. (алчен, ненаситен) hungry (за for), avid (за of, for), greedy (за of, for), eager (за for)
гладна кокошка просо сънува wishful thinking
гладна мечка хоро не играе вж. мечка
гладно не се стои a fellow must eat
на гладния всичко се услажда a good appetite needs no sauce

Подробна информация от Wikipedia

Гладене на гърди - Гладенето на гърдите (на английски: Breast ironing) е практика изпозлвана в Западна и Централна Афика, главно в Камерун, с цел да се спре или забави развитието на гърдите при подрастващите момичета, и по този начин се избягва от половият акт или сексуален тормоз.Най-често се използва уплътняване или стесняване на гърдите с горещи предмети.
Главен мозък - Главният мозък (на латински: cerebrum, на старогръцки: ἐγκέφαλος) е главният и най-сложно устроен орган на централната нервна система при хордовите животни като при черепните се намира изцяло в черепната кутия.
Главен прокурор на България - Главният прокурор е едноличен държавен орган в България, част от съдебната власт, считан за главен държавен обвинител.
Гласен звук - Гласни са звуковете, които се произнасят без да се прегражда пътят на въздушния поток от белите дробове с устни, зъби или език.
Главен изпълнителен директор - Длъжността главен изпълнителен директор (на английски: Chief executive officer, CEO) обикновено се заема от най-висшестоящия член на всекидневната управа в корпорация.
Главен вододел на България - Главният вододел на България разделя водите на реките, извиращи на територията на Република България между Черноморска отточна област и Беломорска отточна област.
Главен судетски маршрут - Главният судетски маршрут „Мечислав Орлович“ (пол. Główny Szlak Sudecki imienia Mieczysława Orłowicza, „GSS“) е пешеходен планинарски маршрут маркиран в червен цвят преминаващ от Свиерадув-Здруй до Прудник през най-интересните части на Судетите.
Главен управител на Източна Румелия - Главният управител (генерал-губернаторът) ръководи изпълнителната власт в Източна Румелия като представител на сюзерена на областта – османския султан.
Главен редактор - Главен редактор е основният редактор в едно издание, той носи крайната отговорност за дейностите и политиките в него.
Главен бескидски маршрут - Главният бескидски маршрут „Казимиеж Сосновски“ (пол. Główny Szlak Beskidzki imienia Kazimierza Sosnowskiego, „GSB“) е пешеходен планинарски маршрут маркиран в червен цвят преминаващ от Устрон в Силезкият Бескид до Волосате в Бешчадите.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.