вулка̀н

 

Тълковен речник

мн. вулкани, (два) вулкана, м. Конусовидна планина, хълм, на чийто връх има кратер, чрез който от земните недра от време на време изригва огън, лава и пепел.
• прил. вулканичен, вулканична, вулканично, мн. вулканични. Вулканичен произход.

Българо-Английски речник

volcano (pl.-oes)
действуващ/спящ/угаснал ВУЛКАН an active/a dormant/an extinct volcano

Подробна информация от Wikipedia

Вулкан - Вулканът е геоложка формация, цепнатина на повърхността на земната кора или на друга планета, която позволява изтичане на лава, вулканична пепел и газове от магмената камера под повърхността.
Вулканичен експлозивен индекс - Вулканичният експлозивен индекс (ВЕИ) е създаден през 1982 г. като начин за описване и сравняване на относителната сила на експлозивните вулканични изригвания.
Вулкан на Заварицки - Вулканът на Заварицки (Мидори, Мидорийко) е сложен вулкан, в чиято структура участват два калдерни ръба и частично взривен централен вулканичен конус, запълнен с езерото Бирюзовое (Тюркоазно).
Вулканичен нек - Некът (гърловина, вулканична тапа) е стълбовидно магмено тяло със сравнително малки размери и удължено вертикално, което запълва гърлото на вулкана и застива в него.
Вулканична бомба - Вулканичната бомба е голям, полувтвърден къс лава, изхвърлен при експлозивно изригване от гърлото на вулкан.
Вулканизъм - Понятието вулканизъм обединява всички процеси свързани с изливането и втвърдяването на магмата (лавата) на земната повърхност.
Вулкан на Саричев - Вулканът на Саричев (на руски: Вулкан Сарычева, на японски: 芙蓉山 – Фуйо) е активен стратовулкан на остров Матуа в състава на Централните Курилски острови.
Вулкан на Фус - Вулканът на Фус (Сириядзири, Айсар) е сложен стратовулкан, един от най-високите на Северните Курилски острови, Русия.
Вулкан Цимент - „Вулка̀н Цимент“ АД е завод за производство на цимент и азбестови изделия в Димитровград.
Вулканизация - Вулканизация е химико-технологичен процес, на взаимодействието на каучука с вулканизиращ агент, при който произтича свързване на молекулите на каучука в единна пространственна връзка.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.