Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

вулка̀н

 

Тълковен речник

мн. вулкани, (два) вулкана, м. Конусовидна планина, хълм, на чийто връх има кратер, чрез който от земните недра от време на време изригва огън, лава и пепел.
• прил. вулканичен, вулканична, вулканично, мн. вулканични. Вулканичен произход.

Българо-Английски речник

volcano (pl.-oes)
действуващ/спящ/угаснал ВУЛКАН an active/a dormant/an extinct volcano

Подробна информация от Wikipedia

Вулкан - Вулканът е геоложка формация, цепнатина на повърхността на земната кора или на друга планета, която позволява изтичане на лава, вулканична пепел и газове от магмената камера под повърхността.
Вулканичен експлозивен индекс - Вулканичният експлозивен индекс (ВЕИ) е създаден през 1982 г. като начин за описване и сравняване на относителната сила на експлозивните вулканични изригвания.
Вулкан на Заварицки - Вулканът на Заварицки (Мидори, Мидорийко) е сложен вулкан, в чиято структура участват два калдерни ръба и частично взривен централен вулканичен конус, запълнен с езерото Бирюзовое (Тюркоазно).
Вулканична бомба - Вулканичната бомба е голям, полувтвърден къс лава, изхвърлен при експлозивно изригване от гърлото на вулкан.
Вулканичен нек - Некът (гърловина, вулканична тапа) е стълбовидно магмено тяло със сравнително малки размери и удължено вертикално, което запълва гърлото на вулкана и застива в него.
Вулкан на Саричев - Вулканът на Саричев (на руски: Вулкан Сарычева; на японски: 芙蓉山 – Фуйо) е активен стратовулкан на остров Матуа в състава на Централните Курилски острови.
Вулкан на Фус - Вулканът на Фус (Сириядзири, Айсар) е сложен стратовулкан, един от най-високите на Северните Курилски острови, Русия.
Вулкан на Татаринов - Вулканът на Татаринов е действащ стратовулкан, представляващ група сляти вулканични конуси на Северните Курилски острови, в Сахалинска област на Русия.
Вулкани на Хаваи (национален парк) - Националният парк „Вулкани на Хаваите“ се намира в щата Хаваи, Съединени американски щати.
Вулканизация - Вулканизация е химико-технологичен процес, на взаимодействието на каучука с вулканизиращ агент, при който произтича свързване на молекулите на каучука в единна пространственна връзка.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.