Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

вдовѝца

 

Тълковен речник

мн. вдовици, ж. Жена, която не е встъпила в брак след смъртта на мъжа си.

Библейско тълкуване: За да се запази името на рода и наследството по времето на патриарсите е имало обичай - Бит. 38гл., който по-късно бил утвърден от Мойсеевия закон - Вт. 25:5-10, вдовица без деца да се ожени за брата на умрелия и мъж. Но ако мъжът и не е имал брат, тя е трябвало да се ожени за най-близкия му роднина - Рут 3:12,13, 4:1-11; Мт. 22:23-30. На първосвещеника е било забранено да се жени за вдовица - Лев. 21:14. Човеколюбието и справедливостта на истинската вяра, стават видни в Библията от това, че Бог и Неговите служители съчувстват в скръбта, удовлетворяват нуждите и защитават правата на вдовиците - Из. 22:22-24; Вт. 16:11, 24:17,19; Пс. 68:5; Ис. 1:17, 10:2; Ер. 22:3; Мт. 23:14. Апостолската църква се е грижела за вдовиците - Д.А. 6:1-3; 1Тим. 5:16, и Яков счита тази длъжност за важна част от истинското благочестие - Як. 1:27. Езичеството, напротив прави онези, които са били робини на господаря си през живота му, или жертва на пламъците при смъртта му, или безпомощни страдалци под всякаква нищета и презрение. Задълженията на християнските вдовици са ясно определени в 1Тим. 5:3-16.

Българо-Английски речник

widow
сламена ВДОВИЦА a grass widow
ВДОВИЦАнаследница юр. jointress, jointuress

Подробна информация от Wikipedia

Вдовицата в бяло - „Вдовицата в бяло“ (на испански: La viuda de Blanco) е колумбийска теленовела добила популярност в цял свят, главните роли са поверени на Мария Елена Дьоринг и Освалдо Риос.
Вдовицата в бяло (сериал, 2006) - „Вдовицата в бяло“ (на испански: La viuda de Blanco) е американска теленовела, римейк на популярната колумбийска теленовела от 1996 г., главните роли в римейка са поверени на Итати Канторал и Франсиско Гаторно.
Вдовицата Кудерк - „Вдовицата Кудерк“ (на френски: La Veuve Couderc) е френско-италиански филм от 1971 г. на френския кинорежисьор Пиер Грание-Дефер по едноименния роман на Жорж Сименон.
Вдовицата (филм, 1894) - "Вдовицата" (на английски: The Widder) е американски късометражен ням филм от 1894 година на режисьора Уилям Кенеди Диксън с участието на Изабел Коу, заснет в лабораториите на Томас Едисън в Ню Джърси.
Вдовицови - Вдовицови (Viduidae) е семейство дребни птици от разред Врабчоподобни (Passeriformes).Включва два рода с около 20 вида, разпространени в Африка.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.