Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

бъ̀зе

 

Тълковен речник

ср., само ед. Бъзак.
• Правя на бъзе и коприва. Разг. Наругавам някого, надумвам му обидни думи.

Българо-Английски речник

бот. danewort (Sambucus ebulus); dwarf-elder
правя някого на БЪЗЕ и коприва разг. make mincemeat of s.o.; beat/knock s.o. into fits; carpet s.o.; maul s.o

Подробна информация от Wikipedia

Бъзак - В разговорния език бъзак също може да значи група дървета или храсти на бъз.
Базедова болест - Базедовата болест е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, която възниква вследствие на ненормално усилената ѝ дейност.
Базел - Ба̀зел (на немски: Basel; на френски: Bâle – Бал, на италиански: Basilea – Базилеа) е град в Швейцария, който се намира до мястото, където се срещат границите на Франция, Германия и Швейцария (нем.: Dreiländereck).
Бъз - Бъз (Sambucus) е род двусемеделни растения от около 30 вида, основно разпространени в умерения пояс на северното полукълбо, но има и в южното.
Базелски университет - Базелският университет (на немски: Universität Basel; на латински: Universitas Basiliensis) е обществен университет, разположен в Базел, Швейцария.
Бътерфлай - Бътерфлай (на английски: Butterfly – пеперуда) е стил в плуването. Популярен е също под името делфин. Той е най-тежкия и труден стил за начинаещи.
Бозец - Бо̀зец (традиционно произнасяно в местния диалект Бозъц, на гръцки: Άθυρα, Атира, до 1926 Μπόζετς, Бозец) е село в Република Гърция, в дем Пела на област Централна Македония с 1693 жители (2001).
Бъзовец (област Русе) - Бъзовец е село в Северна България. То се намира в община Две могили, област Русе.
Бизово - Бизово (на гръцки: Μεγαπλάτανος, Мегаплатанос, до 1926 година Μπίζοβο, Бизово) е село в Егейска Македония, Гърция, в дем Мъглен (Алмопия) в административна област Централна Македония.
Бълени (община в окръг Дъмбовица) - Община Бълени (на румънски: Comuna Băleni) е община в окръг Дъмбовица, Румъния, с площ от 61.24 км2. Населението на общината според преброяването през 2011 г.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.