Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

бунто̀вен

 

Тълковен речник

бунтовна, бунтовно, мн. бунтовни, прил. Който подтиква към бунт (в 1 знач. ). Бунтовни песни.

Синонимен речник

(прил.) метежен, размирен, смутен
(прил.) бунтовнически, разбунтуван

Българо-Английски речник

rebellious; rebel (attr.); seditious, mutinous
бунтовна песен a revolutionary song

Подробна информация от Wikipedia

Бунтове на българи срещу османския кръвен данък - Бунтовете на българите срещу кръвния данък по време на османската власт са противопоставяне със сила от българското население срещу отнемането и потурчването на децата им от османската власт с наложения от нея кръвен данък върху завладените християнски народи (на осм.
Бунтове в Москва (1547) - Бунтовете в Москва избухват през лятото на 1547 година. Те са народно недоволство, инспирирано от онези сили в руското общество, които се обявяват срещу въздигането на руските земи в царство с център Москва.
Бунтовник (1898 – 1899) - „Бунтовник“ е български вестник, излизал в София от 1898 до 1899 година, неофициален орган на Задграничното представителство на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.
Бунтове в българската армия (1913) - Бунтовете в българската армия през май – юли 1913 г. са предизвикани от отказа на главното командване да разпусне войниците в края на Първата балканска война.
Бунтовник (1903) - „Бунтовник“ е българско месечно илюстровано списание, излизало в София през 1903 година. Подзаглавието му е Месечно илюстровано с войводски (въстанически) портрети списание.
Османски военни реформи - Османските военни реформи започват непосредствено след края на руско-турската война (1768 – 1774) с договора от Кючук Кайнарджа.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.