Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

бу̀нкер

 

Тълковен речник

мн. бункери, (два) бункера, м.
1. Спец. Във военното дело – железобетонно укритие с оръдия и картечници.
2. Подземно железобетонно скривалище против въздушни нападения.
3. Специално изградено голямо вместилище за съхраняване на насипни материали.

Българо-Английски речник

1. воен. pill-box
2. мор. (помещение за въглища) bunker
3. тех. hopper

Подробна информация от Wikipedia

Бункер - Бункерът е военно отбранително съоръжение.Обикновено бункерите се строят под земята, като изключение са само блокпостовете, които се изграждат над повърхността на земята.
Бункеровка - Бункеровка – зареждане на съд или кораб с корабно гориво или моторни масла. Бункеровка може да се осъществява не кей, пристан, на рейд, при движение или по време на дрейф в река, в езеро, в море или в океан.
Бункера - Бункера е вилна зона в рамките на районите Панчарево и Витоша на Столичната община.
Бункеровъчен съд - Бункеровъчен съд, понякога и бункеровчик е плавателен съд предназначено за бункеровка на съдове.
Банкеръ - „Банкеръ“ е български бизнес седмичник, който се издава всяка събота. Съпътстван е и от приложението „Параграф 22“ за законност и власт (от 2001 г.), което е насочено към юристите, както и от лайфстайл списанието „Banker Special“ (от 2008 г.
Букери - Букѐри (на италиански: Buccheri) е малък град и община в южна Италия, провинция Сиракуза, автономен регион Сицилия.
Банкерюд - Банкерюд (на шведски: Bankeryd) е град в южна Швеция, лен Йоншьопинг, община Йоншьопинг. Разположен е на западния бряг на езерото Ветерн.
Банка - Банка (кредитна институция) е акционерно дружество, което извършва публично привличане на влогове или други възстановими средства и предоставя кредити или друго финансиране за своя сметка и на собствен риск.
Руски Букър - „Руски Букър“ (на руски: „Ру́сский Бу́кер“) е ежегодна литературна награда в Русия за най-добър роман на руски език, публикуван за първи път в предишната година.
Бун (Коринт) - Бун (на старогръцки: Βουνός = Връх; на латински: Bunus; Bounos) е в древногръцката митология цар на Коринт през 15 век пр.н.е.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.