блѝзо

 

Тълковен речник

нареч.
1. Недалече. Живея близо до спирката.
2. Скоро, наскоро. Изпитите са по-близо, отколкото си мислиш.
3. Приблизително, около, почти. Бавих се близо час.

Синонимен речник

(нар.) до, около, в близост, в съседство, в допир, в контакт, край, при, наблизо, непосредствено, недалеч, до само, досам, недалеко, току-до

Българо-Английски речник

1. (за място) near, near by, close to
(за предмет) near, within reach
застани по БЛИЗО до вратата stand nearer to the door
(за предмет, събитие) near at hand
БЛИЗО е it is within walking distance
БЛИЗО до near (to), in the vicinity of
2. (за време, приблизително) nearly, almost, about; hard upon
БЛИЗО 3 месеца откакто it's about 3 months since
БЛИЗО до ума е it stands to reason

Подробна информация от Wikipedia

Близък Изток - Близкият Изток е географски регион, състоящ се от земите около южните и източни части на Средиземно море – от източната част на Средиземно море до Персийския залив.
Близнаци (зодия) - Зодията, известна под названието Близнаци в астрологията, се счита че владее от 21 май до 21 юни включително.
Близнаци (област Варна) - Близна̀ци е село в Североизточна България. То се намира в община Аврен, област Варна и е на около 4 км от село Приселци.
Близнаци - Близнаците са потомство от две или повече на брой бебета, плод на една и съща бременност. Биват еднояйчни (идентични) и двуяйчни (братски).
Бизон - Бизонът (Bison bison) е вид животно от семейство Кухороги (Bovidae). В миналото е широко разпространен в равнините на Северна Америка от Голямото робско езеро на север до Северно Мексико на юг и от Източен Орегон на запад почти до Атлантическия океан на изток.
Близначки Бела - Brianna Monique Danielson (née Garcia-Colace) и Stephanie Nicole Garcia-Colace (род. 21 ноември, 1983) са американски модели и професионални кечистки.
Близнаци (съзвездие) - Близнаци е съзвездие, видимо в Северното полукълбо през зимата и пролетта. То се вижда от географски ширини между 90° северна и 60° южна, най-добре през нощите от декември до май.
Близка чужбина - „Близка чужбина“ (на руски: Ближнее зарубежье) е термин, който се появява в Русия и другите страни от постсъветското пространство през 1992 г.
Бизово - Бизово (на гръцки: Μεγαπλάτανος, Мегаплатанос, до 1926 година Μπίζοβο, Бизово) е село в Егейска Македония, Гърция, в дем Мъглен (Алмопия) в административна област Централна Македония.
Близнец - Близнец е село в Югоизточна България. То се намира в община Твърдица, област Сливен.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.