Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

а̀спра

 

Тълковен речник

мн.аспри.Дребна средновековна сребърна монета;бодка,дукато.

Българо-Английски речник

а̀спра
ж., истор. asper.

Подробна информация от Wikipedia

Аспра - Аспра (грц. άσπρή, άσπρα νομιςμάτα — буквално означава бяла) е византийска сребърна монета.
Аспарух - Аспару̀х (или Испор, Исперих, Есперих, Есперерих, Аспар-хрук, Батий) е български владетел, основател на Дунавска България.
Аспровалта - Аспрова̀лта (на гръцки: Ασπροβάλτα) е курортно селище в Егейска Македония, Гърция, дем Бешичко езеро (Волви), област Солун, регион Централна Македония с 3039 жители (2001).
Аспарух Лешников - Аспарух Лешников, известен с творческия си псевдоним Ари, е български певец (тенор) и изпълнител на шлагери с международна известност („стари градски песни“ от 1930-те и 1940-те години).
Аспарухово (област Варна) - Аспарухово е село в Североизточна България. То се намира в община Дългопол, област Варна, на р. Луда Камчия, на брега на язовир Цонево.
Аспарухово (квартал на Варна) - Аспарухово е квартал на Варна, който се намира в южната част на града, отвъд канала, свързващ Варненското езеро с Черно море.
Аспартам - Аспартамът е изкуствено получен подсладител (заместител на захарта). Представлява дипептид на аминокиселините аспарагинова киселина и фенилаланин.
Астрахан - А́страхан (на руски: Астрахань; на татарски: Ästerxan) е град в източния дял на европейската част на Русия.
Аспарухов мост - Аспаруховият мост е пътен мост в Североизточна България. Намира се в град Варна и свързва кварталите Аспарухово и Галата с централната част на града, като представлява единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море.
Алпразолам - Алпразоламът е сравнително ново триазолобензодиазепиново производно с противострахово и седативно-хипнотично действие от групата на бензодиазепините.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.