Аму̀р

 

Тълковен речник

мн. амури, (два) амура, м. Име и образ на бога на любовта у древните римляни, рисуван като голо момченце с крила и с лък и стрели в ръка.
• същ. умал. амурче, мн. амурчета, ср.

Българо-Английски речник

Аму̀р
м. собств. мит. Cupid.

Подробна информация от Wikipedia

Амур - Амур (на руски: Амур; на трад. китайски: 黑龍江) е голяма река в Азиатската част на Русия, Далечния Изток, Забайкалски край, Амурска област, Еврейска автономна област и Хабаровски край и Китай, провинция Хъйлундзян.
Амурски леопард - Амурският леопард (Panthera pardus orientalis) е хищен бозайник, подвид на леопарда, един от най-редките представители на семейство Котки с около 40 екземпляра в дивата природа.
Амурска област - Амурска област е субект в състава на Руската федерация и е част е от Далекоизточния федерален окръг и Далекоизточния икономически район.
Амурска котка - Амурска котка (Prionailurus bengalensis euptilurus), наричана още Далекоизточна горска котка, Амурска леопардова котка, е дребен хищник, далекоизточен подвид на Бенгалската котка.
Амур (минен заградител) - Амур (на руски: Амур) е минен заградител, на Руския императорски флот, построен от Балтийския завод и влязъл в строй в 1901 г.
Амурски район - Амурски район е административно-териториална (район) и общинска единица (общински район), в Хабаровския край на Руската федерация.
Амурск - Амурск (на руски: Амурск) е град в Хабаровски край, Русия. Разположен е на брега на река Амур, 45 km южно от Комсомолск на Амур.
Амуру - Амуру е държава от късната бронзова епоха на територията днешен северен Ливан и северозападна Сирия.
Амурски горал - Амурски горал (Naemorhedus caudatus или Дългоопашат горал) е вид бозайник от семейство Кухороги (Bovidae).
Амурски лиман - Аму̀рският лиман (на руски: Амурский лиман) е залив в югозападната част на Охотско море, между континенталната част на Азиатска Русия на запад и северната част на остров Сахалин на изток.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.