Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

або̀рт

 

Тълковен речник

мн. аборти, (два) аборта, м.
1. Само ед. Спонтанно или принудително преждевременно прекъсване на бременност. Лекарите и препоръчаха да направи аборт.
2. Всеки отделен акт на прекъсване на бременността. Тя има два спонтанни аборта.

Синонимен речник

(същ.) помятане, преждевременно раждане

Българо-Английски речник

(естествен, спонтанен) miscarriage, abortion, misbirth
(нарочно предизвикан, незаконен) (procured) abortion, illegal operation; fceticide, feticide
(при животни) slipping, slinking, casting (of young)
предизвиквам АБОРТ procure an abortion, bring on a miscarriage

Подробна информация от Wikipedia

Аборт - Абортът е прекратяване на бременността чрез отстраняване на ембриона или фетуса преди той да може да оцелее извън матката.
Аорта - Аортата (на гръцки: αορτή) е голям кръвоносен съд, който отвежда кръв от лявата камера на сърцето до съдовете на големия кръг на кръвообращението.
Аборигени - Аборигените са първите заселници на Австралийския континент, продължаващи да съществуват, като самостоятелна група и след нашествието на европейците.Аборигените се заселват в Австралия преди повече от 40 000 г., водейки много изолиран живот.
Амортизация - Амортизацията представлява процес на постепенно пренасяне на стойността на дълготрайните материални и нематериални активи /амортизируеми активи/ в себестойността на готовия продукт, т.е.
Абарт - Абарт (на италиански: Abarth) е бивш производител на спортни автомобили, основан от Карло Абарт и Армандо Скалярини на 31 март 1949 г.
Апорт - Апорт е непарична вноска в капитала на търговско дружество. В повечето случаи предмет на вноска са пари, но законодателството допуска и непарични вноски наричани още апортни.
Аборигени (Древен Рим) - Аборигените/Аборигините (на гръцки: Ἀβοριγῖνες; на лат.: Aborigĭnes, Aborigines, Aborigeni), според древноримските историци и митолози се наричат най-старите жители на Централна Италия — коренното население на страната, противопоставено на колонистите.
Абордаж - Аборда́ж (на френски: abordage) е един от способите за водене на морски бой по времето когато корабите са с ветрила или гребла.
Коренни народи - Коренни народи, наричано също аборигенни народи, туземни народи или автохтонни народи, се наричат етнически групи, първоначално обинаващи даден регион, за разлика от групите, които са се заселили, окупирали или колонизирали региона след тях.
Анортит - Анортит (на гръцки: ανορθος) – минерал от група фелдшпати (плагиоклаз). Химична формула – CaAl2Si2O8, като има CaO – 20,1 %, Al2O3−36, 7 %, SiO2 – 43,2 %.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.