Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

я̀дене

 

Тълковен речник

мн. яденета, ср.
1. Храна, ястие. Топло ядене.
2. Само ед. Хранене. По време на ядене не се пуши. Какво има за ядене?

Библейско тълкуване: Евреите са го считали за осквернение да ядат с друговерци, или с хора обредно нечисти, както със самаряните - Йн. 4:8, бирниците - Мт. 9:11, или с езичниците - Д.А. 10:28; Гал. 2:12. Общото ядене и пиене, е било знак на взаимно доверие, и един залог на постоянно приятелство. Обредите на гостоприемството, са се считали за свещени; и до ден днешен, при арабите, бежанецът е в безопасност, ако когато го гонят, прибегне в шатъра на някой. Да се наруши гостоприемството, се е считало за голямо престъпление - Пс. 41:8.

Да "изяде" някой словесата на една книга, значи да усвои ученията и духът на онази книга - Ер. 15:16; Ез. 3:1; Йн. 4:14; Отк. 10:9.

Да яде човек от Христовото тяло и да пие от Христовата кръв, значи да приеме Христос за Спасител, и чрез жива вяра, да се напои с божествена истина и с небесен живот - Йн. 6:32-58.

Забележителен е начина, по който евреите са сядали да ядат. В най-старите времена, те са яли седнали - Бит. 43:33; 1Цар. 9:22, 20:25; Пс. 128:3, но с времето, те добили обичай, подобно на персите, халдейците, римляните, и др., на ядене да полягат на високи одрове около трапезата - Ам. 6:4. Картината тук, изяснява някои неясни въпроси по този предмет. В нея ще забележите, че три трапези са наредени така, че да оставят едно празно място за прислужниците. Около трапезите са наредени, не столове, но одрове, добре послани, и понякога богато украсени - Ест. 1:6, 7:1,7. Които стояли около трапезата, са се облягали на левия си лакът, така че са могли с дясната си ръка да посягат. Нозете си простирали към външната част на одъра, така че беше лесно за грешницата да приближи Исус, и да отрие нозете му с косите си - Лк. 7:36-50; Йн. 12:3. И този обичай, е дал възможност на Спасителя да приближи учениците си, когато сядали около трапезата, отзад и да умие нозете им на Пасхалната вечеря - Йн. 13:5-12. Този обичай също изяснява, как Йоан се е бил облегнал на скута на Исус - Йн. 13:23,25.

Не е известно, обаче, колко време и до кога, този обичай на ядене е замествал древния източен обичай, който и днес пак преобладава в Палестина, и в околностите й.

Eвреите са яли два пъти на ден, обяд и вечеря - Лк. 14:12; Йн. 21:12. Обикновено първото ядене е било леко. То се е състояло от мляко, сирене, хляб и овощия, и ставало в различни часове преди обед. В първите времена на Еврейската история, главното ядене, което е съответствувало с обядването при нас, се е яло на обед - Бит. 43:25; 3Цар. 20:16, а в по-късните времена по-късно, и то се е наричало "вечеря". Евреите са имали обичай, да си умиват ръцете преди да седнат на трапезата, и това се е изисквало от начина по който са яли. По-късно, фарисеите започнали да считат умиването, като знак на благочестие - Мк. 7:2,3; Лк. 11:38. Благочестивите евреи, не само на свещени пиршества, но и на домашните си обеди и вечери, имали обичай да благодарят на Подателя на всички благости, и да молят за благословението му - 1Цар. 9:13; Мт. 14:19, 15:36, 26:26; Лк. 9:16; Йн. 6:11; 1Тим. 4:3. В някои домове е било обичайно, като седнат на трапезата, да се прочита двадесет и трети Псалом. Ястията им били месо, риба, домашни птици, масло, мед, хляб, и овощия. Виж Храна. Евреите не употребявали на трапезата, нито вилици, нито лъжици, нито ножчета; те затопявали дясната си ръка в блюдото - Пр. 19:24. Стопанинът на дома е имал обичай, да отделя на чужденеца - гост двоен дял от ястията - Бит. 43:31; 1Цар. 1:4, 9:22-24, и даже да избере онова, което е най-отборно, и да му го подаде с пръстите си. Виж Рут 2:14, и Йн. 13:26. Този обичай, още се практикува на Изток. След ядене, евреите умивали ръцете си - 4Цар. 3:11.

В първите времена на Християнската църква, много препирни са ставали по въпроса за яденето, а особено за яденето жертвопринесено месо на идолите. Някои ново-обърнати християни, убедени, че идолът не е нищо, и че различието между чисти и нечисти животни се унищожи от Спасителя, яли безразлично всякакво месо, без да се интересуват жертвопринесено ли е било месото, което ядели, или не; и като си купували месо на тържището, не гледали чисто ли е или нечисто според евреите, или било ли е принесено в жертва на идоли. Други християни, обаче, по-слаби, по-придирчиви, и по-малко поучени вярвали, че яденето на жертвопринесено месо, е светотатство и оскверняващо. Това разногласие между ранните Христови последователи, имаше нужда да се разреши чрез боговдъхновение, и ние срещаме в няколко от посланията на ап. Павел наставления и до едните и до другите. Яденето не ни прави нито по-добри, нито по-лоши пред Бога, но по-добре е човек да се въздържи от ядене, отколкото да яде и да съблазни брата си - Рим. 14:20-23; 1Кор. 8гл., 10:19-33; Тит 1:15. Това начало има едно общо приспособление в подобни случаи; и добре ще бъде ако всеки се въздържа от всичко, което може да съблазни другите.

Синонимен речник

(същ.) храна, провизии, готвено, манджа, гозба, ястие
(същ.) обед, вечеря
(същ.) блюдо

Българо-Английски речник

1. eating
годен за ЯДЕНЕ edible, eatable, fit to eat
негоден за ЯДЕНЕ inedible, not fit to eat
неща за ЯДЕНЕ things to eat, разг. eatables
дай ми нещо за ЯДЕНЕ give me s.th. to eat
2. (обед, вечеря и пр.) meal
преди/след ЯДЕНЕ before/after meals
по време на ЯДЕНЕ during meals, at table, while eating
хубаво ЯДЕНЕ и пиене the pleasures of the table
3. food
(ястие) dish
любимото ми ЯДЕНЕ my favourite dish
първо/второ ЯДЕНЕ first/second course
ЯДЕНЕто е прегоряло the food is burned

Подробна информация от Wikipediathumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.