Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

тро̀йка

 

Тълковен речник

мн. тройки, ж.
1. Цифрата на числото три.
2. Оценка в училище или във висше учебно заведение за задоволително усвояване на материала.
3. Карта за игра с три знака.
4. Превозно средство с номер три.
5. Група от трима души, които извършват нещо заедно. Съдийска тройка.
6. Впряг от три коня. Тройката препускаше през гората. Руска тройка.
7. Разг. Група, съставена от три предмета. Тройка кебапчета.

Българо-Английски речник

1. three; triad
ТРОЙКА каро карти three of diamonds
2. (трамвай, автобус) tram/bus No 3
3. (прежда) three-ply yarn
4. troika, three-hоrse carriage/sleigh, three-in-hand
5. уч. pass
получавам ТРОЙКА get a pass

Подробна информация от Wikipedia

Тройкърсти - Тройкърсти или Тройкръсти (на македонска литературна норма: Тројкрсти) е село в южната част на Северна Македония, община Прилеп.
Тройна точка - Тройна точка се нарича състоянието на равновесие между три фази в една еднокомпонентна система. Тя се дефинира с температура ТТ и налягане PТ, които са физични константи за чистите вещества.
Видове кеч мачове - Многото видове кеч мачове, понякога наричани мачове „с концепция“ или „с образ“ в жаргона на бизнеса, се използват в кеча.
Правителство на Сергей Станишев - Правителството на Сергей Станишев, известно като правителството на Тройната коалиция, е правителство на Република България, назначено с решение на 40-тото Народно събрание от 17 август 2005 г..
Тройна - Тро̀йна (на италиански: Troina, на сицилиански Truina, Труйна) е град и община в южна Италия, провинция Ена, в автономен регион и остров Сицилия.
Троскач - Троскач е село в община Сурдулица, Пчински окръг, Сърбия. Според преброяването от 2011 г. населението му е 3 жители.
Антанта - Антантата или Съглашението, понякога наричан Тройната Антанта или Тройното съглашение (на английски: Triple Entente; на френски: Triple-Entente; на руски: Тройственное Согласие) е военен блок от Първата световна война сформиран през 1907 г.
Тройунция - Тройунция или тройска унция (на английски: troy ounce) е единица за тегло, използвана при скъпоценни метали (злато, сребро, платина) и техни сплави.
Тройна интервенция - Тройната интервенция е дипломатическа акция на Русия, Германия и Франция срещу Япония и Китай от 1895 г.
Тройна хелиева реакция - Тройната хелиева реакция е процес на ядрен синтез, протичащ в някои звезди, при който три ядра на хелий-4 се обединяват в ядро на въглерод-12. Той възниква в сравнително стари звезди, в които количеството водород намалява, а свиването на ядрото на звездата и нарастването на температурата в него до 108 K създава условия за протичане на реакцията.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.