стома̀х

 

Тълковен речник

мн. стомаси, (два) стомаха, м. Вътрешен орган, в който погълнатата храна се подлага на първична преработка, на смилане. Пълен стомах. Болен стомах.
• прил. стомашен, стомашна, стомашно, мн. стомашни. Стомашни киселини.

Синонимен речник

(същ.) корем, вътрешност, благоутробие, търбух, шкембе
(същ.) гърло, гуша
(същ.) черва, вътрешности

Българо-Английски речник

stomach
боли ме СТОМАХ have a stomachache
на гладен СТОМАХ on an empty stomach
лягам си с пълен СТОМАХ go to bed on top of o.'s dinner

Подробна информация от Wikipedia

Стомах - Стомахът (на латински: gaster s. ventriculus) е кух коремен орган с формата на круша, който представлява разширена част на храносмилателната тръба, където храната частично се смила и временно престоява от два до пет часа.
Стомана - Стоманата е сплав на желязо и въглерод, в която съдържанието на въглерод варира в границите от 0,025% до 2,14%.Освен въглерод, стоманите съдържат и други елементи – манган, фосфор, сяра, силиций, следи от кислород, азот и алуминий, които обикновено се разделят на легиращи елементи и примеси.
Стоманево - Стоманoво е село в Южна България. То се намира в община Девин, област Смолян.
Стомашен сок - Стомашният сок е храносмилателна, киселинна и безцветна течност с антибактериално действие, която се образува от стомашните жлези на лигавичния слой на стомаха.
Стоманобетон - Стоманобетонът намира голямо приложение в строителството. Той е изкуствено получен материал, съчетаващ свойствата на бетона и стоманата – бетонът поема натисковите усилия, а стоманата – тези на опън.
Стоматология - Стоматология е този дял на медицината и денталната медицина, който се отнася до устата и заболяванията на устната кухина.
Стоманеците - Стомонеците е село в Северна България. То се намира в община Габрово, област Габрово.
Стоманен пакт - Германско-италианският договор за съюз и дружба е подписан в Берлин на 22 май 1939 г. Известен е още като Стоманения пакт (на немски: Stahlpakt, на италиански: Patto d'Acciaio).
Стоманените пещери - Стоманените пещери (на английски: The Caves of Steel) е роман на американския писател-фантаст Айзък Азимов.
Стомашна дилатация и синдром на волвулус при кучета - Стомашна дилатация и синдром на волвулус, или превъртане на стомаха и подуване е най-разпространеното след рака бързо прогресивно смъртоносно заболяване при кучетата.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.