Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ска̀ра

 

Тълковен речник

мн. скари, ж.
1. Нагорещявана метална решетка, върху която се пече месо, зеленчук и др. Опекох чушките на скара.
2. Само ед. Приготвеното чрез печене на метална решетка месо. Мешана скара.
3. Специална чугунена решетка в долната част на печка, която служи за пропускане на въздух при горене или за прочистване от пепел.
4. Всеки предмет, който е с форма на дървена или метална решетка.

Българо-Английски речник

1. (на печка) (fire-)grate, (на локомотив) fender, разг. cowcatcher. (на трамвай) safety-device, guard
2. (за печене) grill, gridiron, broiler
говеждо на СКАРА grilled beef
пека на СКАРА cook/broil on a grill
печен на СКАРА grilled, done on the grill
3. (ядене) grill
4. (на плаж, в баня) grille

Подробна информация от Wikipedia

Скара - Скара се нарича начин на приготвяне на храни от животински или растителен произход, чрез печене върху нагорещена повърхност или мрежа.
Скарабеи - Скарабеите (Scarabaeus) са род едри насекоми, представители на торните бръмбари. Срещат се и на територията на България.
Скарамуш - Скарамуш или Скарамуча (на италиански: Scaramuccia; на френски: Scaramouche) е персонаж с маска от италианската комедия дел арте, южен вариант на Капитана.
Скара Брей - Скара Брей (на английски Skara Brae транскрибира се като /ˈskærə ˈbreɪ/ ) е неолитно селище намиращо се в Скалския залив на западния бряг на Мейнлaнд - най-големият остров от Оркнейския архипелаг, Шотландия, (Обединено Кралство).
Скара (град) - Скара (на шведски: Skara) е град в югозападната част на Швеция, лен Вестра Йоталанд. Главен административен център на едноименната община Скара.
Скара (община) - Община Скара (на шведски: Skara kommun) е разположена в лен Вестра Йоталанд, югозападна Швеция с обща площ 450 km2 и население 18 580 души (към 31 декември 2013).
Листороги бръмбари - Листорогите бръмбари (Scarabaeidae) са семейство насекоми от разред Твърдокрили. Характерни за семейството са скарабеите (торни бръмбари), наречени така поради факта, че създават и пренасят торни топки (изградени от тор, хумус и друга разлагаща се органична материя), където снасят и яйцата си.
Стара Загора - Ста̀ра Заго̀ра е град в Южна България, един от основните икономически центрове в страната, както и основен транспортен възел на Южна България.
Стара планина - Стара планина (в Античността: Хемос или Хемус, на старогръцки: Αίμος, на латински: Haemus; на славянски: Маторни гори; на турски: Коджабалкан или Балкан, от персийската дума balkaneh – „висок, който се извисява“), е планинска верига на Балканския полуостров, на територията на България (предимно) и Сърбия.
Стара Загора (област) - Област Стара Загора е една от 28-те области в България. Заема площ от 5151,1 km² и е 5-а по територия в страната.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.