Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

сино̀д

 

Тълковен речник

мн. синоди, (два) синода, м. Висшият ръководен орган на православната църква и сградата, в която се помещава. Светият Синод.
прил. синодален, синодална, синодално, мн. синодални. Синодална църква.

Българо-Английски речник

synod
Светият СИНОД the Holy Synod

Подробна информация от Wikipedia

Синодален превод - Синодалната Библия е първото синодално или синодно издание на новобългарски език на свещеното писание на библейския канон, което излиза в края на 1925 г.
Синодонтиси - Синодонтисите (Synodontis) са голям род риби от семейство Mochokidae, включващ над 130 различни вида. Представителите на този род са малки до средни на размер и са покрити с много петна.
Синодален събор в Йерусалим - Йерусалимският събор или още и Синодът на Йерусалим е свикан от патриарх Доситей II Нотарас през март 1672 г.
Синодин Попсидеров - Поп Синодин или Синадин (на гръцки: Παπασυνοδινός, Παπασυναδινός ) е православен духовник от XVII век, автор на Серска хроника.
Синод в Елвира - Синодът в Елвира (на латински: Concilium Eliberritanum, на испански: Concilio de Elvira) е ранно християнски синод в Елвира, днес Гранада, в римската провинция Испанска Бетика, в Испания.
Синод в Картаген (251) - Първият Синод в Картаген е църковно събиране през май 251 г. Той се занимава преди всичко с въпроса за отношението с така наречените лапси (лат.
Борилов синодик - Борѝлов синодик („Синодик, който се чете в първата неделя на Великия пост“) е среднобългарско книжовно произведение от началото на XIII век.
Орбитален период - Орбиталния период е времето необходимо на дадено небесно тяло за да извърши пълно завъртане по своята орбита.
Яшки събор - Съборът в Яш се провежда в град Яш (днес в Румъния, тогава в княжество Молдова) между 15 септември и 27 октомври 1642 г.
Синдром на придобитата имунна недостатъчност - Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ).
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.