Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ру̀мен

 

Тълковен речник

румена, румено, мн. румени, прил. За човек или за лицето му – с бледорозов цвят, предизвикан от добро оросяване на лицето. Румена мома.

Синонимен речник

(прил.) светлочервен, ален, зачервен, червен, пурпурен
(прил.) поруменял, почервенял
(прил.) тъмночервен, кървавочервен

Българо-Английски речник

pink-cheeked, ruddy

Подробна информация от Wikipedia

Румен - Румен е мъжко славянско име. От „руменина“ – „с бяло-червено лице“ Румен може да се отнася за:
Румен Радев - Румен Георгиев Радев е генерал от резерва и 5-ти президент на Република България, встъпил в длъжност на 22 януари 2017 г.
Румен Петков (политик) - Румен Йорданов Петков е български политик от партията Алтернатива за българско възраждане (до 2014 година - от Българската социалистическа партия).
Румен Николов (Пашата) - Румен Николов Гоцев (Пашата) е български предприемач и бизнесмен, както и един от основателите на СИК, поради което името му често се свързва с организираната престъпност от времето на прехода.
Румен Маринов - Румен Маринов Маринов (Нарциса) е български борец, предприемач, един от основателите на застрахователната империя „ВИС“, в периода на прехода на България към демокрация и пазарна икономика след 1991 г.
Румен Леонидов - Румен Леонидов е български поет и преводач, журналист, издател и общественик. Към 2011 година има издадени девет стихосбирки и е носител на български и международни награди за поезия.
Румен Пенин - Румен Любенов Пенин е български учен географ, професор и ръководител на катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ в Геолого-географски факултет на Софийски университет в периода 2006 – 2014 г., доктор от Московския държавен университет.
Румен Овчаров - Румен Стоянов Овчаров е български инженер-физик, икономист и политик от Българската комунистическа партия, сега Българска социалистическа партия.
Румен Антонов - Румен Антонов е български изобретател в областта на автомобилостроенето. Живее и работи в Париж.
Румен Тосков - Румен Димчов Тосков – Рупето е български пианист и композитор, джазмен.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.