Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

родосло̀вие

 

Тълковен речник

ср., само ед. История на известните поколения на един род и взаимните им родови връзки; генеалогия. Родословието на Славейковци е добре известно.
прил. родословен, родословна, родословно, мн. родословни. Родословно дърво.

Библейско тълкуване: Едно изчисление на родовете на някое племе, по прадедите и по бащите му, или по наследството му. Никой народ не е пазил толкова грижливо родословията си, колкото евреите, защото на родословията си, те са основавали всичките различия по племе, по земни притежания, по чинове, и по права и правдини - 1Лет. 5:1,17, 9:1; 2Лет. 12:15; Езд. 2:62. Затова евреите са пазили с особена грижа общонародните си родословни таблици. В Библията намираме едно родословно изчисление, което надминава 3,500 години - 1Лет. 1,3,6гл.; и по този начин са се запазили доказателствата, че Христос се е родил съгласно с пророчествата, по линията на Авраам, и е бил наследника на Давидовия престол - Лк. 1:32; 2Тим. 2:8; Евр. 7:14. Евангелистите ни дават родословието на Христос за 4000 години. Родословните списъци в Мт. 1; и Лк. 3, се различат едно от друго; може би едното изчислява родовете на Йосиф, а другото родовете на Мария. Йосифовото и Марииното потекла са произхождали от Соломон и Натан, Давидовите синове. Йосиф е бил по закон баща на Исус Христос, а по род сродник на Дева Мария; така че Месия е бил Давидов потомък, и по закон и по плът. Общонародните родословни изложения при евреите, пропаднали след падането на Еврейския народ, и така не е възможно сега, ако би се явил някой самозван Месия, да докаже произхода си от Давид.

Мелхиседек не е имал свещеническо родословие - Евр. 7:3. В свещените книги не е писано, че той може да се счита като един от Богоизбраните люде. Неговото свещенство, се е различавало от свещенството на Аарон и на синовете му. Виж Езд. 2:62.

Освен обикновеното значение на тази дума, тя значи и история; така в Бит. 5:1, четем "Книгата на Адамовото родословие", т.е. историята на сътворението на Адам и на потомството му. Така и в Мт. 1:1, "Родословието на Исус Христос", значи историята на Исус Христос.

Синонимен речник

(същ.) род, произход, произхождение, начало, потекло, потомство, потомци, генеалогия, поколение, генерация, фамилия, семейство, джинс, сой
(същ.) народ, племе, коляно, раса, кръв
(същ.) сорт, вид, подвид, категория, отдел, естество, класа, система
(същ.) линия
(същ.) родословно дърво

Българо-Английски речник

genealogy, pedigree

Подробна информация от Wikipediathumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.