Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

револю̀ция

 

Тълковен речник

мн. революции, ж.
1. Насилствено осъществен коренен преврат в обществено-икономическите условия, при който се сваля от власт един режим и се установява друг. Френска буржоазнодемократична революция. Участвам в революция.
2. Прен. Коренен прелом, обрат в някаква област (обикн. в техниката, науката и културата). Революция във въздухоплаването.
прил. революционен, революционна, революционно, мн. революционни.

Синонимен речник

(същ.) поврат, прелом, преход, промяна, коренна промяна, преобразование
(същ.) въстание, гражданска война, междуособица, размирица, бунт, вълнение, преврат, метеж

Българо-Английски речник

revolution (и прен.)

Подробна информация от Wikipedia

Революция - Революцията е исторически период на насилствена смяна на политическия режим, последван от преустройство на политическия, социалния и икономическия ред.
Революция Z - „Революция Z“ е български сериал на bTV. Сериалът е в жанра музикална романтична драма и е изцяло вдъхновена от живота на младите хора в България с алтернативно мислене и с родители с възможности.
Революция в Киргизстан (2010) - Киргизстанското въстание от 2010 е поредица от бунтове и демонстрации из целия Киргизстан през април 2010 година, които водят до отстраняването на президента Курманбек Бакиев.
Революция (сериал) - „Революция“ (на английски: Revolution) е американски пост апокалиптичен научно-популярен телевизионен драматичен сериал, чието действие се развива 15 години след спирането на тока в целия свят.
Революция на розите - „Революцията на розите“ (на грузински: ვარდების რევოლუცია – вардебис револуциа) е промяна на властта в Грузия през ноември 2003 г., която се налага след широки протести срещу спорните парламентарни избори.
Революция на лалетата - „Революцията на лалетата“ или „Първа киргизстанска революция“ се отнася до свалянето на президента Аскар Акаев и неговото правителство в централно-азиатската република след парламентарните избори на 27 февруари и 13 март 2005 г.
Революция в Русия (1905) - Първата революция в Русия (използва се в историографията за разграничение от последвалата я Октомврийска революция) или Революцията в Русия от 1905 година са действията по масово надигане на поданиците срещу държавната власт в Руската империя в периода от януари 1905 г.
Революция (албум) - „Революция“ e дебютният студиен албум на група Уикеда. Записите започват още през април/май 98-ма година с първите 6 парчета в студио 5 на НДК и звукозаписно студио „Графити“ и завършват с последните 2 парчета през април 99-та в студио „Импресия“.
Революция Х - Революция Х е български романтичен музикален филм от 2018 г. Филмът е направен от създателите на сериала Революция Z.
Революция на карамфилите - Революцията на карамфилите (на португалски: Revolução dos Cravos) е военен преврат в Лисабон, Португалия, извършен на 25 април 1974 г.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.