първоро̀ден

 

Тълковен речник

първородна, първородно, мн. първородни, прил. Който е роден първи от децата в семейството.

Библейско тълкуване: Тази дума не трябва винаги да се разбира буквално; понякога тя значи пръв, най-отличен, превъзходен - Пс. 89:27; Рим. 8:29; Евр. 1:4-6. Така Исус Христос е "първороден преди всяко създание" - Кол. 1:15. Той е и "първороден от мъртвите" - Кол. 1:18, защото той пръв е възкръснал, за да възкресява умиращите с вяра в него.

Ангелът на смъртта, като поразил всяко първородно в Египетската земя, Бог заповядал на евреите да Му посвещават всяко първородно, и от човеците и от животните, но само децата и животните от мъжки пол, са подлежали на този закон. Ако някой евреин е имал няколко жени, той е бил длъжен да посвети на Господа, първородният си син от всяка една от жените си. Първородните синове, представяли в храма и всеки от тях изкупували с пет сикли. Първородните на чистите животни, представяли в храма, но ги убивали. Нечистите животни, коня, осела, камилата или ги изкупували или ги разменяли с чисти. Първородните от ослите, са изкупували всяко едно с една овца или с пет сикли, ако не ги изкупували, ги убивали - Из. 13:2,11. При евреите, както и при всички останали народи, първородният син се е ползувал с особени права. Виж Първородство.

Българо-Английски речник

first-born
първородният грях peл. original sin

Подробна информация от Wikipedia

Първороден грях - За едноименния филм вижте Първороден грях (филм).Първородният грях в християнската теология е грехът, извършен от първия човек, чиито последици след това се предават на неговите потомци.
Първороден грях (филм) - Първороден грях е американски филм с участието на Антонио Бандерас и Анджелина Джоли. Тя получава номинация Златна малинка за най-лоша женска роля.
Първородният - „Първородният“ (на английски: Eldest) е втората книга от трилогията „Наследството“, написана от Кристофър Паолини, продължение на Ерагон.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.