Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

прѝлив

 

Тълковен речник

мн. приливи, (два) прилива, м.
1. Периодически повтарящо се повишаване на нивото на водата в океан, море и др.
2. Прен. Нарастване, подем. Прилив на сили.

Синонимен речник

(същ.) нахлуване, прииждане, наплив
(същ.) устрем, атака

Българо-Английски речник

rising tide, high tide/water
прен. influx, afflux, surge
ПРИЛИВ и отлив ebb and flow, high and low tide
npен. flux and reflux
ПРИЛИВи и отливи tides
ПРИЛИВът започна the tide is coming in/rising
ПРИЛИВ ът се отдръпва the tide is going out/falling/ebbing
ПРИЛИВ на гордост/гняв a surge of pride/anger
ПРИЛИВ на кръв а rush of blood, мед. congestion
ПРИЛИВ на кръв в главата а rush of blood to the head
мед. cerebral congestion

Подробна информация от Wikipedia

Приливи и отливи - Приливът е периодично настъпателно движение на океанската и морската вода към сушата, а отливът е периодичното отстъпателно движение на океанската и морската вода от сушата, под влияние на луната и слънцето.
Приливна сила - Приливната сила е вторичен ефект от силата на тежестта (гравитацията) и е причина за приливите. Тя възниква, тъй като гравитационната сила, упражнявана на единица маса върху едно тяло, не е постоянна по диаметъра му: страната, която е по-близо до привличащото тяло, се привлича по-силно.
Приливна енергия - Приливната енергия на английски: tidal power е вид възобновяема енергия, която се получава от приливите и отливите на морските вълни.
Приливна таблица - Приливната таблица се използва за предсказване на приливите и отливите, като показва височината на водното ниво през определено време на денонощието, обикновено за определено местоположение.
Приливно ускорение - Приливното ускорение е резултат на приливната сила, която изпитва естествен спътник (например Луната), обикалящ в орбита около космическо тяло (например Земята).
Прилив на нежност - „Прилив на нежност“ е български игрален филм (драма, военен) от 1983 година на режисьора Коста Биков, по сценарий на Руденко Йорданов.
Между приливите - „Между приливите“ (на английски: Between the Tides) е британски късометражен документален филм от 1959 година.
Преливник - Преливник или преливен канал (на английски: Spillway или Overflow Channel) е конструкция, проектирана така че да позволява контролирано изпускане на вода от язовирна стена, надолу към водната площ, която се намира по-ниската част, обикновено към наклона на реката оттатък язовирната стена.
Пролив на Корфу - Проливът на Корфу, наричан още и само Пролив Корфу, е проток в Йонийско море.
Проток - Проток (среща се и като пролив/река) е тясно водно пространство, което съединява съседни водни басейни (езера, морета, океани, заливи) или части от тях.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.