Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

прѝзма

 

Тълковен речник

мн. призми, ж. Спец. Многостен, който има две еднакви успоредни основи.
• Гледам през призмата на. Съобразявам се с определена гледна точка.

Българо-Английски речник

геом., физ. prism
през ПРИЗМАта на in the light of

Подробна информация от Wikipedia

Призма - В геометрията, n-ъгълна призма е многостен, на който две от стените са еднакви многоъгълници с n страни, лежащи в успоредни равнини, а останалите му n стени са успоредници или правоъгълници.
Призма (оптика) - Оптическата призма е прозрачен оптически елемент с плоски, полирани страни, които пречупват светлината.
Призма на Уоластън - Призма на Уоластън (също призма на Воластон) е оптично устройство, изобретено от Уилям Уоластън, което манипулира поляризираната светлина.
Призма от Тикунани - Призмата от Тикунани е двадесет и един сантиметров квадратен глинен предмет от средата на 16 век пр.н.е.
Призма (пояснение) - Призма може да се отнася за следното:
Назъбеноосечен стоидвадесетоклетъчник - Назъбеноосеченият стоидвадесетоклетъчник е еднообразен изпъкнал многоклетъчник. Броят клетки е 2640. Той има 120 осечени додекеаедъра, 720 десетоъгълни призми, 1200 триъгълни призми и 600 кубоктаедъра.
Назъбеноосечен шестстотиноклетъчник - Назъбеноосеченият шестстотиноклетъчник е еднообразен изпъкнал многоклетъчник. Броят клетки е 2640. Той има 120 ромбикосидодекаедъра, 720 петоъгълни призми, 1200 шестоъгълни призми и 600 осечени тетраедъра.
Примати - Приматите (на латински: Primates, от на латински: primas – първи са разред плацентни бозайници. Този таксон обединява всички животински видове разделени в два подразреда – полумаймуни и маймуни, включително и човека (Homo sapiens), който е систематизиран във втория подразред .
Приемане на григорианския календар - Преминаването от юлианския към григорианския календар
Признавам се за виновна - „Признавам се за виновна“ (на испански: Me declaro culpable) е мексиканска теленовела, режисирана от Серхио Катаньо, Клаудио Рейес Рубио и Луис Едуардо Рейес, и продуцирана от Анджели Несма Медина за Телевиса през 2017-2018 г.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.