Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

прѝзма

 

Тълковен речник

мн. призми, ж. Спец. Многостен, който има две еднакви успоредни основи.
• Гледам през призмата на. Съобразявам се с определена гледна точка.

Българо-Английски речник

геом., физ. prism
през ПРИЗМАта на in the light of

Подробна информация от Wikipedia

Призма - В геометрията, n-ъгълна призма е многостен, на който две от стените са еднакви многоъгълници с n страни, лежащи в успоредни равнини, а останалите му n стени са успоредници или правоъгълници.
Призма (оптика) - Оптическата призма е прозрачен оптически елемент с плоски, полирани страни, които пречупват светлината.
Призма от Тикунани - Призмата от Тикунани е двадесет и един сантиметров квадратен глинен предмет от средата на 16 век пр.н.е.
Призма на Уоластън - Призма на Уоластън (също призма на Воластон) е оптично устройство, изобретено от Уилям Уоластън, което манипулира поляризираната светлина.
Призма (пояснение) - Призма може да се отнася за следното:
Назъбеноосечен стоидвадесетоклетъчник - Назъбеноосеченият стоидвадесетоклетъчник е еднообразен изпъкнал многоклетъчник. Броят клетки е 2640. Той има 120 осечени додекеаедъра, 720 десетоъгълни призми, 1200 триъгълни призми и 600 кубоктаедъра.
Назъбеноосечен шестстотиноклетъчник - Назъбеноосеченият шестстотиноклетъчник е еднообразен изпъкнал многоклетъчник. Броят клетки е 2640. Той има 120 ромбикосидодекаедъра, 720 петоъгълни призми, 1200 шестоъгълни призми и 600 осечени тетраедъра.
Примати - Приматите (на латински: Primates, от на латински: primas – първи са разред плацентни бозайници. Този таксон обединява всички животински видове разделени в два подразреда – полумаймуни и маймуни, включително и човека (Homo sapiens), който е систематизиран във втория подразред .
Приемане на григорианския календар - Преминаването от юлианския към григорианския календар
Признаци за делимост - Признак на делимост е правилото което позволява бързо да се определи дали дадено число се дели на друго, без да се извършва фактически операцията.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.