Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

прѝзив

 

Тълковен речник

мн. призиви, (два) призива, м. Призоваване, зов, апел. Призив за мир.

Синонимен речник

(същ.) позив, обръщение, апел, зов, възвание, повик, лозунг
(същ.) вик
(същ.) опит, начинание, усилие
(същ.) повикване
(същ.) призоваване

Българо-Английски речник

1. call, appeal; exhortation; challenge
отвръщам/озовавам се на ПРИЗИВа respond to/answer the call
2. воен. levy, call up
ам. selection

Подробна информация от Wikipedia

Приливи и отливи - Приливът е периодично настъпателно движение на океанската и морската вода към сушата, а отливът е периодичното отстъпателно движение на океанската и морската вода от сушата, под влияние на луната и слънцето.
Приливна сила - Приливната сила е вторичен ефект от силата на тежестта (гравитацията) и е причина за приливите. Тя възниква, тъй като гравитационната сила, упражнявана на единица маса върху едно тяло, не е постоянна по диаметъра му: страната, която е по-близо до привличащото тяло, се привлича по-силно.
Прилив на нежност - „Прилив на нежност“ е български игрален филм (драма, военен) от 1983 година на режисьора Коста Биков, по сценарий на Руденко Йорданов.
Призвание Герой 2 - „Призвание герой“, брой 2, излиза през септември 2013 година. Той продължава традицията да се публикуват в него три книги-игри и интервю с известен автор от „Първата вълна“
Призоваване на дъжд - Призоваването на дъжд в много култури е обред, изпълняван в сушаво време с цел призоваване на дъжд. Често е съпроводен от ритуални танци и песни.
Призвание герой 1 - "Призвание герой", брой 1 излиза през декември 2012 година. Той е първият по рода си сборник с книги-игри, който е издаден в България.
Приливна енергия - Приливната енергия на английски: tidal power е вид възобновяема енергия, която се получава от приливите и отливите на морските вълни.
Призовка за Сара - Призовка за Сара (на английски: Serving Sara) е немско-американски филм от 2002 г. с участието на Матю Пери и Елизабет Хърли.
Призованият не се яви - „Призованият не се яви“ е български игрален филм (драма) от 1965 година на режисьора Владислав Икономов, по сценарий на Свобода Бъчварова.
Приливно ускорение - Приливното ускорение е резултат на приливната сила, която изпитва естествен спътник (например Луната), обикалящ в орбита около космическо тяло (например Земята).
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.