Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

прѝзив

 

Тълковен речник

мн. призиви, (два) призива, м. Призоваване, зов, апел. Призив за мир.

Синонимен речник

(същ.) позив, обръщение, апел, зов, възвание, повик, лозунг
(същ.) вик
(същ.) опит, начинание, усилие
(същ.) повикване
(същ.) призоваване

Българо-Английски речник

1. call, appeal; exhortation; challenge
отвръщам/озовавам се на ПРИЗИВа respond to/answer the call
2. воен. levy, call up
ам. selection

Подробна информация от Wikipedia

Приливи и отливи - Приливът е периодично настъпателно движение на океанската и морската вода към сушата, а отливът е периодичното отстъпателно движение на океанската и морската вода от сушата, под влияние на луната и слънцето.
Призови ме с твоето име - „Призови ме с твоето име“ (на английски: Call Me by Your Name) е романтичен драматичен филм от 2017 г., режисиран от Лука Гуаданино.
Приливна сила - Приливната сила е вторичен ефект от силата на тежестта (гравитацията) и е причина за приливите. Тя възниква, тъй като гравитационната сила, упражнявана на единица маса върху едно тяло, не е постоянна по диаметъра му: страната, която е по-близо до привличащото тяло, се привлича по-силно.
Призвание герой 6 - „Призвание герой“, брой 6, излиза през септември 2017 година. Той продължава традицията да се публикуват в него три книги-игри и интервю с известен автор.
Призвание герой 5 - „Призвание герой“, брой 4, излиза през септември 2016 година. Той продължава традицията да се публикуват в него три книги-игри и интервю с известен автор.
Призвание герой 3 - „Призвание герой“, брой 3, излиза през септември 2014 година. Той продължава традицията да се публикуват в него три книги-игри и интервю с известен автор от „Първата вълна“
Призвание герой 4 - „Призвание герой“, брой 4, излиза през септември 2015 година. Той продължава традицията да се публикуват в него три книги-игри и интервю с известен автор.
Призвание герой 1 - "Призвание герой", брой 1 излиза през декември 2012 година. Той е първият по рода си сборник с книги-игри, който е издаден в България.
Призвание Герой 2 - „Призвание герой“, брой 2, излиза през септември 2013 година. Той продължава традицията да се публикуват в него три книги-игри и интервю с известен автор от „Първата вълна“
Приливна енергия - Приливната енергия на английски: tidal power е вид възобновяема енергия, която се получава от приливите и отливите на морските вълни.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.