пот

 

Тълковен речник

потта, само ед., ж. Отделяна през порите на кожата солена безцветна течност.
• С пот на челото. С голяма мъка.

Българо-Английски речник

sweat, perspiration; water
студена ПОТ cold sweat
избива ме студена ПОТ break out into a cold sweat
облян в ПОТ running/dripping with sweat
облян съм в ПОТ be all in a sweat, разг. be all of a sweat
капки ПОТ beads of sweat
с ПОТ на челото by/with the sweat of o.'s brow
с кървав ПОТ прен. in blood and sweat

Подробна информация от Wikipedia

Изпотяване - Изпотяване, потене или потоотделяне, е процес на отделяне на течности (най-общо наричани пот), секретирани от потните жлези в кожата на бозайниците.При хората са налични два вида потни жлези – екринни и апокринни, като екринните жлези са разпределени в по-голямата част от тялото.
Потребителски интерфейс - Потребителски интерфейс в индустриалния дизайн е мястото за взаимодействие между човека и машината с цел да се позволи ефективно управление и контрол върху машината от страна на човека, като в същото време машината връща обратно информация, която подпомага процеса на вземане на решения от оператора.
Потъване на Титаник - Презокеанският лайнер Титаник потъва по време на първия си трансатлантически рейс в нощта на 14 април срещу 15 април 1912 г.
Потоп - Потопът е легендарно събитие в човешката история, при което целият свят е потопен във вода и е загинал, с изключение на малцина избраници, които различните религиозни и митологични системи наричат по свой собствен начин и им приписват свои особени атрибути.
Потауатоми - Потауатоми или Потаватоми (на английски: Potawatomi) е северноамериканско индианско племе, което първоначално живее в северната част на Долен Мичиган.
Поти - По̀ти (на грузински: ფოთი) е град в Западна Грузия. Разположен е на брега на Черно море, близо до устието на река Риони.
Потоп в Черно море - Потопът в Черно море е хипотеза за покачването на водите в Черно море преди около 8000 години.
Потенциометър - Потенциометърът е резистор с 3 извода, с който е възможно при промяната на съпротивлението чрез плъзгащ контакт в електрическата верига, да се променя изходното електрическото напрежение в предварително конструктивно зададени граници.
Потсдам - Потсдам (на немски: Potsdam; на долнолужишки: Podstupim ; на полски: Poczdam ; на чешки: Postupim) е град в Германия, столица на провинция Бранденбург.
Потопете Бисмарк! - „Потопете Бисмарк!“ е черно-бял британски военен филм от 1960 г., създаден по книгата „The Last Nine Days of the Bismarck“ на писателя Сесил Форестър, и пресъздаващ действителните събития по опитите на Кралския военноморски флот да открие и потопи известния германски линеен кораб по времето на Втората световна война.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.