Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

по̀здрав

 

Тълковен речник

мн. поздрави, (два) поздрава, м.
1. Пожелание по повод на някакъв празник или щастливо събитие; поздравление.
2. Готова фраза, жест, които се използват при повтарящи се ситуации и са израз на уважение, приятелство и др. Кимам с глава за поздрав.
• прил. поздравителен, поздравителна, поздравително, мн. поздравителни.

Библейско тълкуване: Обикновеното изречение за поздравление между евреите е било: "Шалом леха", сиреч "Мир вам". Същото изречение, употребяват арабите и до днес: те казват, "Мир вам", на което поздравление човекът отговаря, "Вам мир" - Бит. 29:6; Съд. 18:15. Други изречения за поздравление се срещат в Св. Писание, и повечето от тях са благословии, като: "Господ да бъде с тебе", "Здравей" или "Весел бъди", "Бъди благословен от Господа" и др. Източните народи, придружават по-отличните си поздравления с различни церемонии или телодвижения; понякога, те се прегръщат и целуват; понякога по-долният целува ръката или брадата на по-горният, или се покланя ниско, като си сложи ръката на гърдите, и после я издигне до устните или челото си. Виж Якововото поздравление на Исав - Бит 33гл., и сравни Бит. 19:1, 23:7, 42:6; 1Цар. 25:23; 2Цар. 1:2; Йн. 20:26. Точното извършване на някои от тези церемониални приветствия, особено когато често стават, изисква много време, и заради това, когато пророкът изпрати слугата си да отиде бързешком, и да положи тоягата му върху умрялото дете, той му каза да не поздравява никого, нито пак да отговаря ако някой го поздрави по пътя - 4Цар. 4:29. По същата причина, нашият Спасител забрани на седемдесетте ученика, да поздравяват никого по пътя - Лк. 10:4, сиреч, по този отличен и труден начин, като си губят скъпоценното време. В повечето случаи, тази учтивост беше повърхностна и не от сърце, но благословението на Христа беше от сърце и беше "по добро от живота". "Моят мир ви давам, аз не давам както света дава" - Йн. 14:27.

Синонимен речник

(същ.) привет, приветствие, поздравление, поклон, благопожелание, почит, уважение, почитание, много здраве
(същ.) темане

Българо-Английски речник

greeting; salute, salutation
c ПОЗДРАВ with kind regards
пращам ПОЗДРАВ send o.'s (best) regards (на to)
предай и моя ПОЗДРАВ remember me to her, give her my kind/best regards, pass on my kind/best regards to her
поднасям/предавам ПОЗДРАВи на bring/convey greetings to
отвръщам на ПОЗДРАВ return a greeting
свалям си шапката за ПОЗДРАВ raise o.'s hat in greeting.; lean

Подробна информация от Wikipediathumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.