Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

пѐрла

 

Тълковен речник

мн. перли, ж.
1. Бисер. Изкуствени перли.
2. Прен. Нещо забележително, прекрасно, открояващо се. Музикални перли. Варна е перлата на българското черноморие.
3. Сорт бяло рано зреещо грозде. Плевенска перла.
прил. перлен, перлена, перлено, мн. перлени. Перлена огърлица.

Българо-Английски речник

pearl (и печ.)

Подробна информация от Wikipedia

Перла - Перлата е твърд заоблен предмет, образуван от някои мекотели, най-вече стриди.
Перла (сериал) - „Перла“ (на турски: Gümüş, букв. превод: Сребро) е турски телевизионен сериал, продуциран от Kanal D в периода 2005-2007 година.
Перла (стихотворение) - Перла (на английски: Pearl) е средноанглийско алитеративно стихотворение, написано в късния 14 век. Неговият анонимен автор, наричан „Поетът на Перлата“ или „Поетът на Гауейн“, се приема въз основа на диалекта и стилистични доказателства, че също е автор на Сър Гауейн и Зеленият рицар, Търпение и Чистота, а може също да е написал и Св.
Перла на Лао Дзъ - Перлата на Лао Дзъ (също позната и като Перлата на Аллах) е най-голямата позната „перла“ в света. Според сведенията тя е извадена от гмуркач на име Етем, на 7 май 1934. Тя не представлява перла на външен вид и няма бижутерийна стойност, защото е перла от Tridacna gigas (гигантска мида).
Перлата на изтока - „Перлата на изтока“ („Oriental Pearl“) е телевизионна кула в Шанхай.
Перла (пояснение) - Перла може да се отнася за:
Пер Лашез - „Пер Лашез“ (на френски: Cimetière du Père Lachaise) е най-голямото гробище в Париж и сред най-известните в света.
Пер Лагерквист - Пер Фабиен Лагерквист (на шведски: Pär Fabien Lagerkvist) е един от най-големите шведски писатели от първата половина на 20 век, поет, драматург и есеист, лауреат на Нобелова награда за литература за 1951 г.
Парламентарни избори в България (2017) - Парламентарните избори в България през 2017 година са предсрочни избори. Провеждането им е насрочено от президента Румен Радев на 26 март 2017 г.
Парламентарни избори в България (2014) - Парламентарните избори в България през 2014 година са предсрочни избори, предизвикани от неустойчивост на управляващото мнозинство в 42-рото Народно събрание, продължили повече от една година антиправителствени протести, ниско обществено доверие към институциите, незадоволителни за управляващата коалиция резултати на изборите за Европейски парламент от 25 май 2014 г.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.