Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

паралѐлен

 

Тълковен речник

паралелна, паралелно, мн. паралелни, прил.
1. Успореден.
2. Ставащ едновременно; сходен, еднакъв. Паралелно движение. Паралелни светове.

Синонимен речник

(прил.) успореден, сравнителен, взаимен

Българо-Английски речник

parallel

Подробна информация от Wikipedia

Паралелен внос - Паралелен внос е понятие от областта на международната търговия и защитата на интелектуалната собственост.
Паралелепипед - Паралелепипед (от гръцки: παράλλος – паралелен; επιπεδον – плоскост) е геометрично тяло с шест стени и дванадесет ръба, които са два по два успоредни, и осем върха.
Паралелна еволюция - Като значение терминът може да се сбърка с конвергентна еволюция. Разликата между двете е, че паралелизмът се осъществява при родствени, а конвергенцията – при неродствени организми.Паралелна еволюция или паралелизъм е термин в еволюционната биология.
Паралелни изчисления - Паралелни изчисления (на английски: parallel computing) е форма на изчисляване (computation), при която множество изчисления се извършват едновременно , действайки на принципа, че големите проблеми често могат да се разделят на по-малки, които след това да бъдат разрешени успоредно ("в паралел").
Паралелни тоналности - Паралелни тоналности е музикален термин, с който се обозначават две тоналности с еднакви знаци за алтерация в арматурата.
Паралелна вселена - Паралелна вселена може да се отнася за:
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.