Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

отмъщѐние

 

Тълковен речник

мн. отмъщения, ср.
1. Само ед. Отмъщаване.
2. Ответна реакция при причиняване на зло; желание за мъст. Замисли страшно отмъщение.

Библейско тълкуване: Отмъщение, мъст, във Вт. 32:35; Рим. 12:19; Евр. 10:30; Юд. 7 ст., и в Д.А. 28:4, значи въздаяние за злина, наказание за сторено зло - особено право на Бога, в което се намесваха отмъстителите; макар и мнозина да предполагат, че с думата отмъщение, островитяните са означавали богинята на правосъдието Дихе, която гърците и римляните, са считали за дъщеря на Юпитер, и от която се страхували, като от едно независимо, справедливо и неукротимо божество.

Синонимен речник

(същ.) възмездие, отплата, мъст, реванш, наказание

Българо-Английски речник

revenge, vengeance
като ОТМЪЩЕНИЕ за in revenge for
убивам някого за ОТМЪЩЕНИЕ kill s.o. in revenge

Подробна информация от Wikipedia

Отмъщение - Отмъщението е форма на правосъдие, използвана при отсъствие или при отказ от нормите на формален закон и право.
Отмъщението (сериал, САЩ) - „Отмъщението“ (на английски: Revenge) е американски сериал по идея на Майк Кели. Стартира като вечерен сериал с пилотен епизод на 21 септември 2011 г.
Отмъщението (сериал, Турция) - Отмъщението (на турски: Intikam) е турски драматичен сериал, излязъл на телевизионния екран през 2013 г., адаптиран по американския сериал „Отмъщението“.
Отмъщението (теленовела, Колумбия) - „Отмъщението“ (на испански: La venganza) е колумбийска теленовела, създадена от Умберто „Кико“ Оливиери през 2002 година.
Отмъщение (теленовела) - „Отмъщение“ (на испански: La venganza) е мексиканска теленовела от 1977 г., режисирана от Рафаел Банкелс и продуцирана от Валентин Пимщейн за Телевиса.
Отмъщението (филм, 2001) - Отмъщението (на португалски: Abril Despedaçado) е бразилско-френско-швейцарски филм от 2001 г.
Отмъщението (Алфред Хичкок представя) - „Отмъщението“ (на английски: Revenge) е първи епизод от първи сезон на телевизионния американски съспенс сериал-антология „Алфред Хичкок представя“.
Отмъщение (филм, 2000) - „Отмъщение“ е български игрален филм (комедия, семеен, детски) от 2000 година на режисьора Ваня Иванова, по сценарий на Мартин Караиванов.
Отмъщение (вестник) - „Отмъщение“ с подзаглавие Орган на македонските революционери-терористи е вестник на Македонския таен революционен комитет, известен още като Женевската група, излязал през лятото на 1898 година в единствен брой в Женева.
Отмъщението - Отмъщението може да се отнася за:
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.