Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

отбранѝтелен

 

Тълковен речник

отбранителна, отбранително, мн. отбранителни, прил. Който се използва за отбрана, служи за отбрана. Отбранителни действия.

Синонимен речник

(прил.) защитителен, охранителен, военен

Българо-Английски речник

defensive, defence (attr.)
ОТБРАНИТЕЛЕН район a defended/fortified locality
отбранителни съоръжения defensive works, defences
отбранителна способност defensive capacity
отбранително положение фехт. ward
в отбранително положение on the defensive
държа отбранителна позиция keep to о. 's defences

Подробна информация от Wikipedia

Отбранителен рубеж - Отбранителен рубеж (рубеж, линия на отбраната) е определен от командването (ръководството) рубеж (линия, позиция, обект) на местност (територия) за успешна отбрана от противника, удобен за водене на военни (бойни) действия в течение на необходимото време, а също полоса (участък, обект) от местността, заета или подготвена в инженерно отношение към заемане от войски за водене на отбранителни военни (бойни) действия с цел чрез упорно съпротива да се разбие или проточи настъплението на превъзходящит...»
Отбранителен щит - Операция Отбранителен щит (на иврит: מבצע חומת מגן; на английски: Defensive Shield) е голяма военна операция, извършена от Израелските отбранителни сили през април 2002. Това е най-голямата военна операция на Западния бряг от времето на Шестдневната война през 1967 г.
Отбранителен бой - Отбранителен бой или отбрана, отбранително сражение е битка с противника, която се води с цел неговото настъпление да бъде спряно до мястото на отбраната или задържано на това място за някакво време.
Военен потенциал - Военен потенциал e способността на една държава или коалиция, обединение от държави да поддържат и подобряват своите военни сили, да увеличават тяхната боеспособност, да рекрутират, допълват и попълват войскови персонал, да предоставят модерни оръжия и военна екипировка, и всички типове доставки в мирно време и военно време.
Отбранителна линия - Отбранителна линия е военен термин с 2 значения.
Боеве на подстъпите към Сталинград - Боевете на подстъпите към Сталинград от 17 юли до 12 септември 1942 година са началният етап на Сталинградската битка, в която един на друг се противопоставят Съветският съюз и Нацистка Германия.
Военна политика - Военната политика (често заедно с политика за сигурност) е дял от общата държавна политика по националната и международната сигурност, както и въоръжените сили и силите за сигурност.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.