Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

о̀птика

 

Тълковен речник

мн. оптики, ж.
1. Само ед. Дял от физиката, който изучава свойствата на светлината и свързаните с нея явления.
2. Само ед. Съвкупността от уреди, които използват постиженията на тази наука. Завод за оптика.
3. Магазин за очила и други оптически уреди.

Българо-Английски речник

optics
(магазин за оптически уреди) optician's

Подробна информация от Wikipedia

Оптика - Оптиката (от древногръцки ὀπτική – поглед) е дял на физиката, изследващ поведението и свойствата на светлината, нейното взаимодействие с материята, както и изработването на инструменти, които я използват или откриват.
Оптика на тънки слоеве - Оптиката на тънките слоеве е раздел от оптиката, който разглежда теорията и практическото приложение на тънките слоеве като оптични покрития, нанесени на повърхността на материалите, в частност върху оптично стъкло, от което се изготвят оптични системи, които влияят в значителна степен върху отражението и пропускането на светлината, ако дебелината им е съизмерима с дължината на вълната.
Оптикомиелит - Оптикомиелитът (ОМ), Neuromyelitis optica, Оптичен невромиелит (ОНМ), известен още и като болест на Девик или синдром на Девик, е автоимунно възпалително заболяване, при което собствената имунна система атакува оптичния нерв и гръбначния мозък.
Оптикс - „Оптикс“ АД е българска компания в сектора на оптичното производство, специализирана в производството на оптикомеханични и оптикоелектронни възли и изделия.
Оптикоелектрон Груп - „Оптикоелектрон Груп“ АД е българска фирма за гражданска и специална продукция.
Оптичари - Оптичари (на македонска литературна норма: Оптичари) е село в община Битоля на Северна Македония.
Оптимати - Оптимати (на латински: optimates, най-добрите; ед.ч.: optimus; рядко: boni, добрите) в политически живот на Древен Рим е партията на „най-добрите“, т.е.
Туберкулоза - Туберкулозата (на латински: Tuberculosis) е хронично протичащо специфично възпалително заболяване, което засяга предимно белите дробове, но може да засегне и централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, костите, ставите и дори кожата.
Подоптимално здраве - Под оптимално здраве (на английски: suboptimal health status, SHS; на китайски: 亚健康) е терапевтична работна концепция в Китайската традиционна медицина , която, както се разбира от самото наименование, се отнася до състояние на пациента / индивида, при което той не е в своето оптимално здравно състояние, тоест това е състояние в здравен аспект, което е между здравето и заболяване и при което са налични някои симптоми, създаващи известен дискомфорт или неудобство, но без видими или диагностицируе...»
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.