одисѐя

 

Тълковен речник

мн. одисеи, ж.
1. Продължително пътуване, наситено със събития и преживявания.
2. Приключение.

Синонимен речник

(същ.) приключение, авантюра, странствуване
(същ.) премеждия, патила, преживяно, перипетия

Българо-Английски речник

odyssey
Одисеята the Odyssey

Подробна информация от Wikipedia

Одисея - Одисея (гр. Ὀδυσσεία) е втората голяма древногръцка епическа поема, за чийто автор се смята Омир. Описва приключенията на митичния герой Одисей по време на завръщането в родината му — остров Итака, след края на Троянската война, а също и приключенията на съпругата му Пенелопа, която го очаква.
Одисеята на Жак-Ив Кусто - „Одисеята на Жак-Ив Кусто“ е френско-белгийски биографичен приключенски игрален филм от 2016 г. на режисьора Жером Сал.
Одисеята на Хоумър - Одисеята на Хоумър (на английски: Homer's Odyssey) е третият епизод от първия сезон на американския анимационен сериал Семейство Симпсън, за първи път излъчен на 21 януари 1990 г.
Одисеас Елитис - Одисеас Елитис (на гръцки: Οδυσσέας Ελύτης) е псевдоним на Одисеас Алепуделис, гръцки поет, преводач и арт критик, получил Нобелова награда за литература през 1979 г.
Одисей - Одисей (на гръцки: Ὀδυσσεύς) в гръцката митология е цар на остров Итака. Той е син на Лаерт и Антиклея, съпруг на Пенелопа и баща на Телемах.
Одисей (мисия) - „Одисей“ (Ulysses) е автоматична космическа сонда конструиран е с цел изследване на непознатите региони в космоса около полюсите на Слънцето.
Одисей (роман) - „Одисей“ (на английски Ulysses) е експериментален роман от ирландския писател Джеймс Джойс, първоначално част от него излиза в подлистник в американското списание The Little Review (март 1918-декември 1920), а впоследствие е публикуван от издателката Силвия Бийч в Париж (2 февруари 1922 г.).
Одисе Паскали - Одисе Паскали (на албански: Odhise Paskali) е албански скулптор.
Одисеас Андруцос - Одисей Верушу-Мучана или Одисей Андруцу, с псевдоним Лиша (на гръцки: Οδυσσέας Ανδρούτσος), е гръцки революционер от армънски произход.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.