Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

Нио̀ба

 

Тълковен речник

мит. Дъщеря на Тантал, съпруга на тиванския Амфион, майка на 7 сина и 7 дъщери; спроред преданието, тя се присмяла на богинята Лето, че има само две деца - Аполон и Артемида, които отмъстили за майка си, избивайки всичките деца на Ниоба, и тя от мъка се превърнала в сълзяща скала.

Българо-Английски речник

мит. Niobe

Подробна информация от Wikipedia

Ниоба - Ниоба в древногръцката митология е смъртна жена. Дъщеря на Тантал и Диона (или Еврианаса, Клития, Лаодика).
Ниобий - Ниобий (Nb) е химичен елемент с атомен номер 41. Атомната му маса е 92,90638. Температурата му на топене е 2477 °С, a на кипене 4744 °С.
Никобарски острови - Никобарските острови (на английски: Nicobar Islands; на хинди: निकोबार द्वीप समूह) са архипелаг в източната част на Индийския океан.
Ниобе (бронепалубен крайцер, 1899) - „Ниобе“ (на немски: SMS Niobe) – немски бронепалубен крайцер от времето на Първата световна война, кораб от серията крайцери тип „Газеле“.
Никобарски гълъб - Никобарският гълъб (Caloenas nicobarica) е вид птица от семейство Гълъбови (Columbidae) и единствен жив представител на род Caloenas.
Ниобе (крайцер ПВО) - „Ниобе“ (на немски: Niobe) e крайцер последователно на Нидерландия и на Германия.
Ниобрара (река) - Ниобрара (на английски: Niobrara River) е река в Съединените американски щати, приток на река Мисури. Реката извира в окръг Ниобрара в източен Уайоминг.
Необарок - Необарок, нов барок или втори барок е термин, използван за произведение на изкуството, което притежава важни аспекти на стила барок, но не е от периода на същинския барок.
Ниобрара (окръг) - Окръг Ниобрара (на английски: Niobrara County) е окръг в щата Уайоминг, Съединени американски щати. Площта му е 6806 km², а населението – 2480 души (2016).
Ниобиди - Ниобидите Niobids са в древногръцката митология децата на Амфион от Тива и Ниоба.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.