Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

на̀ем

 

Тълковен речник

м., само ед. Заплащане за временно ползване на нещо. Месечен наем за квартира.
• Нося душа под наем. Много съм слаб, много съм болен.

Синонимен речник

(същ.) заплащане, възнаграждение, заплата, награда

Българо-Английски речник

(за къща, земя) rent
(за колело, кон и пр.) hire
(за товарен кораб) freight
давам под НАЕМ let (out), rent, (колело, кон и пр.) hire out, job
вземам под НАЕМ (къща) rent, (колело, кон и пр.) hire, take on lease
дава се под НАЕМ to let, ам. for rent
живея под НАЕМ rent a house, live in lodgings
тази къща се дава под НАЕМ за 1000 лири годишно this house lets/rents for J 1000 a year
без НАЕМ free of rent
за даване под НАЕМ for rent, to let
голям/висок НАЕМ high/heavy rent
заем-НАЕМ ист. lend-lease
свободен НАЕМ free rent
нормиран НАЕМ fixed rent

Подробна информация от Wikipedia

Наемателят (филм, 1976) - Наемателят е филм от 1976 година на режисьора Роман Полански. Това е третият филм от „Трилогията на апартамента“, която включва филми със сходна тематика - Отвращение (1965) и Бебето на Розмари (1968).
Наемник - Наемникът е войник, който се бори или участва във военен конфликт заради лична облага, често без оглед на идеологията, националноста или политическите предпочитания на страната за която се бори.
Наемник на правосъдието - „Наемник на правосъдието“ (на английски: Mercenary for Justice) е американско-южноафрикански екшън филм от 2006 година на режисьора Дон ФаунтЛеРой.
Немски език - Нѐмският езѝк (на немски: Deutsche Sprache или само Deutsch, звучащо като дойч) е западногермански език, близък до люксембургския, нидерландския и английския.
Ноемврийски пленум на ЦК на БКП (1989) - Ноемврийският пленум на ЦК на БКП, наричан по-точно Десетоноемврийски пленум, е заседание от 10 ноември 1989 г., на което Централният комитет на Българската комунистическа партия освобождава Тодор Живков от най-високата длъжност генерален секретар в партията (и фактически в държавата), която той заема в продължение на 35 години.
Наум Шопов - Наум Христов Шопов е български филмов и театрален актьор.
Намибия - Република Намибия е държава в Югозападна Африка на брега на Атлантическия океан. Граничи с Ангола на север, Замбия на североизток, Ботсвана на изток и на юг с Южноафриканската република.
Немска овчарка - Немското овчарско куче (на немски: Deutscher Schäferhund) е порода големи (по размер) кучета, произхождащи от Германия.
Наоми Скот - Наоми Грейс Скот (на английски: Naomi Grace Scott) е английска актриса и певица. Известна е с ролите си във филмите Лимонадената банда (2011), Power Rangers (2017) и Аладин (2019).
Наим Сюлейманоглу - Наим Сюлейманоглу (на турски: Naim Süleymanoğlu) е български и турски щангист. Той печели три олимпийски титли, става седем пъти световен шампион и подобрява 46 пъти световни рекорди във вдигането на тежести.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.