кръ̀вен

 

Тълковен речник

кръвна, кръвно, мн. кръвни, прил.
1. Който се отнася до кръв. Кръвни клетки.
2. Който е сроден по кръв; роднина. Кръвен брат.
3. Прен. Който е жизнено важен, насъщен. Кръвни интереси. Кръвни врагове.
• Кръвна група. Кръв с определени биохимични особености. Нулева кръвна група.
• Кръвна картина. Цялостен анализ на кръвта.
• Червени кръвни телца/бели кръвни телца. Видове кръвни клетки.

Синонимен речник

(прил.) родствен, роден, рожден, близък

Българо-Английски речник

blood (attr.)
червени/бели кръвни телца вж. телце
кръвна група a blood group/type
кръвна картина a blood lest
кръвно налягане blood pressure
кръвно родство blood relation, consanguinity
КРЪВЕН враг a deadly enemy
кръвна вражда а blood/deadly feud, a private war
кръвно отмъщение vendetta
кръвна обида а mortal offence, a deadly insult
кръвно дело life work.brawny, burly

Подробна информация от Wikipedia

Кръвеник -
Кръвен данък - Кръвният данък (девширме) е периодично събиране в Османската империя на християнски момчета, които са използвани в еничарския корпус и на други държавни служби.
Кръвен серум - Кръвният серум представлява кръвна плазма, която е лишена от белтъка фибриноген и други кръвосъсирващи фактори.
Кръвен тест - Кръвният тест е лабораторен анализ направен от взета кръвна проба, обикновено от вена на ръката, като се използва игла, или чрез убождане на пръст.
Кръвна група - Кръвната група съдържа информация за еритроцитите (червените кръвни телца) на даден индивид. Тя зависи от веществата (въглеводороди и белтъци) в клетъчната мембрана.
Кръвна захар - Кръвната захар е разпространено название и медицински термин отразяващ концентрацията на глюкоза, циркулираща в кръвообращението и стойността отразява налична неусвоена свободна енергия за организма.
Кръвно налягане - Кръвно налягане е налягането на артериите в големия кръг на кръвообращението между систола (фаза на изтласкване на кръвта от сърцето) и диастола (фаза на пълнене на сърцето) и се отчита като две цифри за стойностите при тези две фази: първо се казва систолното, после диастолното налягане, напр.
Кръщение - Кръщението, също кръщене или кръщаване, в християнството се разбира като едно от седемте тайнства (православни, католици, лутерани и англикани) или символичен акт (адвентисти, баптисти, петдесятници и т.н.), при което се издейства или символизира очистване от греха, както и смърт на стария човек (за стария живот) и възкресение за нов живот на вярващия човек.
Кръщение Господне - Кръщение Господне (също Богоявление, Водици, Йордановден или Попова коледа) е християнски празник, отбелязващ кръщението на Иисус Христос в река Йордан, който се чества на 6 януари по Грегорианския календар.
Кръвоносен съд - Кръвоносните съдове в човешкото тяло са три вида: артерии, вени и капиляри. Те имат обща дължина около 60 000 до 100 000 km.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.