Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

КПД

 

Тълковен речник

Коефициент на полезно действие - характеристика на ефективността на система (устройство, машина) при преобразуване на енергията; отношението между полезната енергия (превърната в работа) и пълната енергия, предадена на системата. Коефициентът на полезно действие винаги е по-малък от 1 поради загуби в триене, загряване и др. Изразява се в проценти: на парни машини е около 20 %, на двигатели с вътрешно горене - около 35 %, на електрически двигатели - около 95 %.

Българо-Английски речник

efficiencyПодробна информация от Wikipedia

Коефициент на полезно действие - Коефициентът на полезно действие (КПД) е характеристика, която отразява ефикасността на система, служеща за преобразуване на енергия.
Комитет за държавен и народен контрол - Комитетът за държавен и народен контрол (КДК) е държавна институция в България, съществувала в периода 1947-1990 г., с кратко прекъсване през 1957-1959 г., когато е част от Министерството на финансите и държавния контрол.
Кадастър - Када̀стърът по начало е опис, регистър на поземлените имоти в дадена страна. С течение на историческото му развитие той включва и мащабно изображение на имотите с границите им под формата на кадастрална карта или кадастрални планове с имената (кадастралните идентификатори) на отделните имоти.
Кадмий - Кадмият (Cd) е мек, ковък, силно токсичен сребристобял метал с пореден номер 48 в периодичната система на елементите.
Кид Рок - Робърт Джеймс Ричи (на английски: Robert James Ritchie), по-известен като Кид Рок (Kid Rock), е американски рап изпълнител и рок музикант.
КПВТ - Голямокалибрена картечница Владимиров, танкова (на руски: Крупнокалиберный пулемёт Владимирова танковый) (КПВТ, Индекс ГРАУ – 56-П-562Т) е модифициран вариант на едноименната пехотна картечница за поставяне като въоръжение на бронетехника.
Кадис - Кàдис (на испански: Cádiz) е град в Испания, на брега на Атлантическия океан, административен център на едноименната провинция в автономния регион Андалусия.
Кадо - Кадо (на английски: Caddo) е термин, който се използва като общо наименование за няколко езиково и културно свързани групи от местното индианско население на западните части на северноамериканския Югоизток.
Къдроглав пеликан - Къдроглавият пеликан (Pelecanus crispus) е птица от семейство Пеликанови. Среща се и в България – в биосферен резерват Сребърна.
Каджар - Династия Каджар (на персийски: سلسله قاجار) е иранска династия от тюркски произход, на името на племето Каджари, която управлява Персия (Иран) от 1785 г.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.