Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

картѐл

 

Тълковен речник

мн. картели, (два) картела, м.
1. Спец. В икономиката – обединение на сродни едри предприятия за диктуване цените на пазара и за борба с конкуренцията. Картел на производителите на тютюн.
2. Разг. Съюз, обединение.

Българо-Английски речник

икон. cartel, kartell

Подробна информация от Wikipedia

Картел - Картелът е споразумение и/или съгласувана практика между две или повече предприятия – конкуренти на съответния пазар, насочени към ограничаване на конкуренцията чрез определяне на цени или ценови условия за покупка или продажба, разпределяне на квоти за производство или продажби, или разпределяне на пазари, включително при манипулиране на публични търгове или конкурси, или процедури за възлагане на обществени поръчки.
Картел на барутните и взривните фабрики - Картѐл на бару̀тните и взрѝвните фа̀брики е монополистично обединение на фабрики за барут и взривни вещества в България от 1910 до 1918 и от 1937 до 1944 г.Картелът е създаден през 1910 г., като обхваща шест фабрики за ловен и минно-каменарски барут – две в Пловдив, и в Буковец, Етъра, Стоките и Липник (дн.
Картечница - Картечницата е автоматично огнестрелно оръжие, ръчнопреносимо или монтирано на специална опора, което обикновено е създадено да изстрелва куршуми в бърза последователност.
Кастелерс де Вилафранка - Кастелерс де Вилафранка (на испански: Castellers de Vilafranca) е културна и спортна неправителствена организация за общестсвено полезна дейност, чиято главна цел се състои в изграждане на castells (кули от хора).
Картвелски езици - Картвелските езици (груз. ქართველური ენები, картвелури енеби) са част от така наречените кавказки езици, говорени в района на планините Кавказ, най-вече в Грузия, големи групи в Русия, Иран, САЩ, Европейския съюз, Израел и североизточните части на Турция.
Кастел Гандолфо - Кастѐл Гандо̀лфо (на италиански: Castel Gandolfo) е град и община в западната част на Централна Италия.
Карел Чапек - Карел Чапек (на чешки: Karel Čapek) е сред най-известните чешки писатели и драматурзи.
Кармела - Лия Ван Дейл (родена на 23 октомври 1987) е американски капитан на мажоретки, танцьорка, фитнес треньор, модел, придружителка, и професионална кечистка, работеща с WWE под името Кармела.През юни 2013 г., Ван Дейл подписа договор с WWE, и беше преместен в техния Представителен център в Орландо, Флорида.
Карел Шкорпил - Карел Шкорпил (на чешки: Karel Škorpil) е чешко-български археолог и музеен деец, академик на БАН (1918), създател (заедно с братята си Херман и Владислав) на българската археологическа наука и музейно дело, откривател на останките от първата българска столица Плиска.
Карел Гот - Карел Гот (на чешки: Karel Gott) е чешки певец, наричан крал на чешката поп-музика. Той е сред чешките певци с най-голяма световна популярност.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.