калпа̀к

 

Тълковен речник

мн. калпаци, (два) калпака, м.
1. Мъжка висока кожена шапка с косъма навън. Ходи с черен калпак.
2. Всяко приспособление, предназначено да покрива някакво пространство като похлупак.
същ. умал. калпаче, мн. калпачета, ср.

Българо-Английски речник

fur cap

Подробна информация от Wikipedia

Калпак - Калпакът (на турски: kalpak на казахски: қалпақ) е мъжка висока кожена шапка с косъма навън. Традиционна за българското землище, като негови разновидности се носят и в Турция, Иран, Кавказ и Централна Азия.
Калиакра - Калиакра (произнася се Калиа̀кра) е дълъг и тесен нос на българското северно черноморско крайбрежие, в най-югоизточната част на Добруджанското плато.
Калпана Чаула - Калпана Чаула (на английски: Kalpana Chawla; на панджаби: कल्‍पना चावला) (1 юли 1961 – 1 февруари 2003 г.) e американска астронавтка, участник в два космически полета.
Калиакра (находище на природен газ) - Калиакра е находище на природен газ, разположено в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море.
Калиакра (кораб) - „Калиакра“ е единственият действащ (към лятото на 2007) български ветроходен кораб, баркентина. Всяка година участва в международни регати.
Калфакьой - Калфакьой (на турски: Kalfaköy) е село в Източна Тракия, Турция, Вилает Истанбул.
Калакоч (връх) - Връх Калакоч е най-високият връх в Поповски височини. Връх Калакоч е висок 485 м. Той е на трето място по височина в Дунавската равнина.
Каварна рок фест - Каварна Рок Фест („Kavarna Rock Fest“), до 2010 г. Калиакра Рок Фест (Kaliakra Rock Fest) е фестивал на рока и метъла, който се е провеждал ежегодно от 2006 до 2016 година в черноморския град Каварна.
Албена Къп - Албена Къп (Калиакра Каварна Албена Къп) е международен футболен турнир, които през 2015 г. преминава в Балчик Къп.
Каплакрики (стадион) - Каплакрики е многофункционален стадион в град Хапнарфьордюр, Исландия.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.